Het zelf repareren van een iPhone: 5 tips die je moet weten

Veel mensen kennen het volgende wel: je laat je iPhone vallen en je checkt direct of die niet kapot is. Of je hebt een iPhone die telkens leeg is wanneer je die net nodig hebt. Super vervelend! Maar in plaats dat je direct naar een reparatiewinkel gaat of een nieuwe iPhone koopt, kan jij je iPhone ook zelf repareren. Want het is minder moeilijk dan je denkt en het zelf repareren kent ook nog eens veel voordelen.

De meest voor de hand liggende voordeel is natuurlijk de kostenbesparing, zelf repareren bespaart simpelweg geld. Maar het is ook een duurzame oplossing, door je iPhone te repareren verleng je namelijk de levensduur van je iPhone en voorkom je dat die wordt weggegooid. Verder is een door je zelf gefixte iPhone een boost voor je zelfontplooiing.

Wat zijn de meest voorkomende reparaties die je zelf kunt uitvoeren?

Het vervangen van een kapot scherm is een van de meest voorkomende iPhone reparaties. Daarnaast zien we dat veel mensen zelf aan de slag gaan met het vervangen van hun batterij of oplaadpoort. Maar ook problemen met een luidspreker of een krakende microfoon is goed zelf te fixen.

Is het zelf repareren van je iPhone nou lastig? 

Nee, veel reparaties zijn zelf goed uit te voeren. Natuurlijk verschilt dit wel per type reparatie of model iPhone. Met de onderstaande vijf waardevolle tips helpen wij je om veilig en succesvol je iPhone te repareren.

  • Doe je huiswerk
  • Zorg voor het juist gereedschap en onderdelen
  • Wees geduldig en neem de tijd
  • Zorg voor een goede werkruimte
  • Wees voorzichtig en overweeg je opties

1. Doe je huiswerk

Voordat je aan de slag gaat met zelf repareren is het verstandig om onderzoek te doen naar het probleem. Google eens naar de symptomen die je iPhone vertoont. Online zijn er veel handleidingen en video-tutorials voor je specifieke iPhone-model te vinden. Wanneer het probleem duidelijk is, is het handig dat je leest of kijkt wat de reparatie inhoudt en welke stappen je moet volgen.

2. Zorg voor het juiste gereedschap en onderdelen

Goed gereedschap is het halve werk, dat geldt ook wanneer jij je iPhone wilt repareren. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je beschikt over de juiste tools en goede kwaliteit onderdelen. Beginners raden we aan om opzoek te gaan naar reparatiesetjes. Deze setjes bevatten vaak het onderdeel en het benodigde gereedschap voor precies die reparatie. Denk hierbij aan de juiste schroevendraaiers, zuignappen en pincetten. Daarnaast is het ook aan te raden om goede kwaliteit onderdelen te kopen. Goedkoop is hierin namelijk vaak duurkoop.

3. Wees geduldig en neem de tijd

Een iPhone reparatie kan soms tijdrovend zijn, dit verschilt per type reparatie. Het vervangen van een iPhone 8 batterij kost bijvoorbeeld 20 minuten, maar het vervangen van een iPhone 13 scherm duurt 50 minuten. Hoelang je reparatie ook duurt, het is belangrijk dat je rustig te werk gaat. Het kan helpen om kleinte schroefjes en onderdelen op een georganiseerde manier te bewaren. Op die manier is het makkelijker op je iPhone weer terug in elkaar te zetten. Verder moet je geen onderdelen forceren en is het van belang dat je geduldig bent bij het losmaken van componenten. Wees altijd voorzichtig met de kabels in de iPhone. Deze kunnen scheuren wanneer je op te gehaaste manier met deze kabels omgaat. 

4. Zorg voor een goede werkruimte

Naast dat het belangrijk is om georganiseerd te werken, is je werkomgeving ook een aandachtspunt. We raden je aan om op een goede en stabiele tafel te werken, zoals een stevige keukentafel of bureau. Dit voorkomt onverwacht uitschieters en vallende schroefjes. Daarnaast is het niet aan te raden om te werken op vloerbedekking. Vloerbedekking kan namelijk zorgen voor statische elektriciteit en hierdoor kan je ESD-schade in je iPhone aanbrengen. Om nog veiliger te werken is het verstandig om een ESD-bandje te dragen, dit zorgt ervoor dat je statisch ontlaadt.

5. Wees voorzichtig en overweeg je opties

Tijdens het repareren is voorzichtigheid geboden. Wees vooral voorzichtig bij het losmaken van de aansluitingen en het behandelen van gevoelige componenten. Als je op een punt komt waar je je niet zeker voelt of als je problemen tegenkomt die je niet kunt oplossen, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen. Je kunt dan beter hulp inschakelen dan dat je de iPhone verder beschadigd.

Het zelf repareren van je iPhone kan een toffe ervaring zijn en je veel geld besparen. Volg deze tips, wees geduldig en ga goed voorbereid aan de slag. Hierdoor heb je een grote kans op een succesvolle reparatie. 

Laatste artikelen in: Handig & tips