RC-auto’s: kant-en-klaar kopen of zelf bouwen?

Wanneer je belangstelling hebt om je te begeven in de wereld van de radiografisch bestuurbare auto’s (kortweg: RC-auto’s, waarbij RC staat voor Radio Controlled) zul je een keuze moeten maken tussen het aanschaffen van een kant-en-klaar exemplaar waarmee je direct kunt gaan rijden, of zelf zo’n miniatuurvoertuig te bouwen. Veel hangt natuurlijk af van de vraag hoe goed je technische kennis is en hoe handig je bent. Over het algemeen is het slim om in eerste instantie te kiezen voor een kant-en-klaar model. De voor- en nadelen lees je hieronder.

Geen technische kennis nodig

Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat je bij de aanschaf van een complete RC-auto geen technische kennis nodig hebt. Je trekt jouw nieuwe Traxxas XRT of ander snelheidsmonster uit de doos, maakt hem gereed voor zijn eerste kilometers en klaar ben je! De pret van het racen kan direct beginnen. Een nadeel hierbij is natuurlijk wel dat een tegenstander met precies hetzelfde voertuig in principe ook precies even snel is. Het komt dan op behendigheid en slimheid tijdens het besturen aan om een wedstrijd te kunnen winnen. Wanneer je op een verhard terrein racet, kunnen de verschillen in snelheid soms minimaal zijn. Racen op een wat ruiger terrein biedt altijd voldoende uitdagingen om elkaar te snel af te zijn.

Beginnersfouten

Het zelf bouwen van een RC-auto biedt voor veel technici een grotere uitdaging. Je kunt op allerlei manieren proberen om het snelste voertuig te bouwen door de perfecte mix van onderdelen bij elkaar te zoeken. Het risico van zelf bouwen is dat je waarschijnlijk wel wat beginnersfouten zult maken. Al doende leert men, maar het is natuurlijk geweldig als je het uiteindelijk in een race met jouw zelfgebouwde RC-wagen mag opnemen tegen een Rustler Traxxas die iemand gewoon in de winkel heeft gekocht en dan tot de conclusie komt dat jouw voertuig even snel is, of misschien zelfs sneller! Op zo’n moment gaat het hart van de echte racefanaat wel even wat sneller kloppen!

Bouwpakket

Tussen de optie van zelf bouwen en een kant-en-klare RC-auto is nog een derde vorm: het bouwpakket. In dat geval moet je de auto eerst nog zelf in elkaar zetten uit een compleet pakket aan onderdelen. Dit biedt als voordeel dat je de auto beter leert kennen, waardoor je in geval van defecten goed in staat zult zijn om onderdelen van het voertuig te vervangen.

Laatste artikelen in: Handig & tips