Verlichting in de badkamer: Tips en tricks voor de perfecte verlichting

De badkamer is een ruimte in huis waar we veel gebruik van maken. Een prettige douche, een ruim badkamermeubel en goede verlichting zijn essentieel voor een fijne badkamer. Toch wordt vooral het laatste, de verlichting, vaak vergeten en krijgt het te weinig aandacht. Verlichting is namelijk van belang voor zowel praktische doeleinden als voor het creëren van een ontspannen sfeer. In deze blog lees je alles waar je op moet letten wat betreft badkamerverlichting, van handige spotjes tot de juiste verlichting voor boven de spiegel. 

Functioneel en sfeervol

Bij het kiezen van verlichting voor de badkamer is het belangrijk om onderscheid te maken tussen functioneel en sfeervol licht. Zo kies je het liefst voor functioneel licht voor boven de wastafel, bij de spiegel en in de douche om alles goed te kunnen zien. Bij functionele verlichting kun je denken aan inbouwspots voor de badkamer, die in het plafond geïnstalleerd kunnen worden.

Toch is het ook belangrijk om te zorgen voor wat sfeerverlichting in de badkamer, hiermee kun je een gezellige sfeer creëren en draagt bij aan een ontspannen gevoel. Om meer sfeer toe te voegen kun je gebruik maken van mooie wandlampen. Zorg dat je verlichting gebruikt tot 400 lumen, zodat je voldoende helderheid hebt zonder dat het licht te fel of verblindend wordt. Dit is ideaal voor een ontspannen en comfortabele sfeer in de badkamer.

Kies voor de juiste kleurtemperatuur

Een belangrijke factor bij het kiezen van verlichting is de kleurtemperatuur. Koud wit licht wordt vaak als ongezellig ervaren en daarom minder geschikt voor de badkamer. Kies liever voor warm wit licht, wat zorgt voor een gezellige en ontspannen sfeer. Let hierbij op de Kelvin waarde van de lamp, waarbij 2700K-3000K het meest geschikt is voor de badkamer.

De juiste verlichting voor boven de spiegel

Een goed verlichte spiegel is ook een must in de badkamer, bijvoorbeeld voor tijdens je haren stylen, het scheren en opmaken. Kies daarom voor verlichting die aan weerszijden van de spiegel is geplaatst en die voor voldoende licht zorgt zonder harde schaduwen te creëren. Voor verlichting bij de spiegel kies je het liefst voor LED-verlichting, dit is helder en energiezuinig licht.

Veilige badkamerverlichting

Veiligheid is ook zeker iets om rekening mee te houden tijdens de keuze van verlichting voor in de badkamer. Omdat de badkamer een vochtige omgeving is, is het belangrijk om te kiezen voor verlichting met een geschikte IP-classificatie die bescherming biedt tegen water en vocht. Inbouwspots met een IP44-classificatie zijn bijvoorbeeld spatwaterdicht en zijn ideaal voor gebruik boven de douche of het bad.

Tot slot nog een aantal handige tips wat betreft badkamerverlichting:

  • Gebruik dimbare verlichting: Met dimbare verlichting kun je de helderheid aanpassen aan je behoeften. Zo kun je ’s ochtends voor fel licht kiezen en ’s avonds voor een zachtere sfeer, bijvoorbeeld tijdens het nemen van een ontspannend bad.
  • Plaats verlichting onder de wastafel: Door verlichting onder de wastafel te plaatsen, creëer je een mooi effect en zorg je voor extra verlichting rondom de wastafel.
  • Gebruik LED-strips: LED-strips zijn een originele, makkelijke en strakke manier om sfeerverlichting toe te voegen aan de badkamer. Je kunt ze bijvoorbeeld langs de randen van het plafond of onder de badrand plaatsen voor een luxe uitstraling in je badkamer.

Laatste artikelen in: Blog