Wat moet je doen als je zelf schade hebt veroorzaakt door klussen?

man in black sweatpants using DEWALT circular saw and cutting a wood plank

Het kan de beste overkomen: je bent in huis aan het klussen en je maakt per ongeluk een foutje waardoor je schade aan je huis hebt opgelopen. Vervelend, maar het kan iedereen gebeuren! Zeker wanneer je zelf met klussen aan de slag gaat is er altijd een kans aanwezig dat er weleens iets misgaat. Wil je weten wat je het beste kunt doen als je zelf schade verricht? Lees dan snel verder! 

Schade aangericht, wat nu? 

Wanneer je schade hebt aangericht tijdens het zelf klussen in je huis, is het belangrijk om als eerste te identificeren hoe groot de gemaakte schade is. Heb je bijvoorbeeld een muur gesloopt die als steunpilaar diende voor je huis? Of heb je verf laten vallen over je tapijt? Het is belangrijk om na te gaan of je de gemaakte schade zelf zou kunnen herstellen, of dat je hier iemand voor in moet huren. Wees hierin wel kritisch naar jezelf, je wilt natuurlijk niet meer schade oplopen omdat je het graag zelf wilde oplossen. 

Check bij de verzekering 

Niet alle schade die je veroorzaakt tijdens het zelf klussen aan je huis wordt vergoed. Zo zou het muurtje uit het vorige voorbeeld, dat diende als steunpilaar, niet worden vergoed. Je verzekeraar vindt dan namelijk dat het jouw eigen verantwoordelijkheid is om te controleren of dit niet zo was. Maar heb je tijdens het slopen van de muur een tafeltje of stoel kapotgemaakt? Dan wordt dit waarschijnlijk wel vergoed. Let hierbij dus goed op wanneer je een inboedelverzekering gaat afsluiten, want het is bij alle verzekeraars verschillend. 

Voorkomen is beter dan genezen 

Als laatste is het belangrijk om te zorgen dat het een volgende keer niet meer gebeurt. Door te reflecteren op het proces kun je identificeren wat er misging en wat je een eventuele volgende keer anders had kunnen doen. Misschien had je van tevoren meer onderzoek moeten doen, had je beter beschermende kleding aan kunnen doen of misschien de instructies beter moeten lezen. Door het goede gereedschap, het volgen van de instructies en professionele hulp te krijgen, kun je schade aan je huis voorkomen. Een foutje kan iedereen overkomen, maar je wilt natuurlijk wel voorkomen dat je nog een keer onnodige schade aan je huis veroorzaakt.  Het kan iedereen gebeuren, dus het is belangrijk dat je je er niet te druk om maakt. Maar wanneer je toch onbedoeld schade hebt gemaakt aan je huis, is het belangrijk dat je de mate van de schade identificeert, bij je verzekering checkt en het voor de volgende keer voorkomt. 

Laatste artikelen in: Blog