Zonwering kiezen: hier moet je op letten

sun rays on green grass field

De zomer staat weer voor de deur en dat betekent dat we hopelijk te maken krijgen met lange, zonnige dagen. Dat is meer dan welkom na een grijze winter waarin de zon zich maar weinig heeft laten zien. Hoewel zonlicht voor veel mensen heerlijk is, moet je wel weten dat je er op de juiste manier mee om moet gaan.

Een te grote blootstelling aan zonlicht kan namelijk schadelijk zijn en zorgen voor hinderlijke situaties zoals oververhitting – ook in en rondom je huis. Daarom is het aan te raden om te investeren in goede zonwering om je woning koel en comfortabel te houden tijdens zonnige dagen. De vraag is alleen: waar begin je met zoeken? We zochten het voor je uit in dit artikel.

Beslis voor welk type zonwering je wil gaan voor je huis

Wat je in ieder geval moet weten, is dat er verschillende soorten zonwering beschikbaar zijn. Ieder soort heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Het is dan ook heel persoonlijk voor welk type zonwering je wil gaan. Kijk hierbij naar je eigen wensen en naar de stijl van je huis. Een aantal van de meest voorkomende types vind je bij Zonweringfabriek en zijn onder andere:

  • Zonneschermen: wat we vaak zien bij huizen zijn zonneschermen. Dat zijn luifels gemaakt van stof die aan de buitenkant van de ramen worden bevestigd. Zonneschermen zorgen voor lekker veel schaduw, terwijl je nog wel redelijk goed naar buiten kunt kijken vanuit binnen.
  • Screens: daarnaast zijn screens heel populair als vorm van zonwering. Screens zijn te vergelijken met zonneschermen, maar zijn gemaakt van transparant materiaal. Dat betekent dat je met screens nog volledige zicht op de buitenwereld hebt, terwijl de zon wel wordt tegengehouden.
  • Rolluiken: wil je nog net dat stapje verder gaan? Dan is het aan te raden om voor rolluiken te gaan. Dit zijn stevige metalen panelen die je ramen volledig afsluiten. Daarmee bieden ze de nodige bescherming tegen zonlicht en warmte. Ook zijn ze geschikt voor extra veiligheid en privacy, omdat ze inbraakwerend zijn. In de winter zorgen ze ervoor dat de kou juist buiten blijft.

Voor welk type zonwering je gaat, hangt dus helemaal af van je eigen wensen. Ga er even goed voor zitten om te bepalen of je beter voor screens of misschien juist wel voor rolluiken kunt gaan.

Keuze uit verschillende soorten materiaal voor zonwering

In je zoektocht naar passende zonwering is het daarnaast handig om te weten dat je kunt kiezen uit verschillende soorten materialen. Het materiaal speelt een grote rol bij het bepalen van het uiterlijk, maar ook de mate van duurzaamheid. Een groot deel van de Nederlanders let steeds vaker op het duurzame karakter van aankopen die ze doen, dus het is goed om te weten dat dat ook bij zonwering van toepassing kan zijn. Aluminium is bijvoorbeeld een materiaal dat veel wordt gebruikt bij zonweringen. Dit materiaal is lichtgewicht, duurzaam en bestand tegen corrosie, wat wel zo handig is wanneer het buiten gebruikt wordt. Het is een populaire keuze door deze interessante eigenschappen.

Daarnaast zijn zonneschermen en screens vaak gemaakt van doek of een bepaalde stof, zoals high tech polyester garen. Dit soort materiaal is vaak enorm stevig en bestand tegen verschillende soorten weersomstandigheden. Kies altijd voor een stof die over deze eigenschappen beschikt en die gemakkelijk te reinigen is. Wat hierbij van belang is, is dat het zonnescherm goed bij de stijl van je woning past. Tegelijkertijd moet het geheel wel bestand zijn tegen weersomstandigheden én moet het er goed voor zorgen dat de zon wordt tegengehouden. Goed om even te onthouden dus.

Bijdragen aan betere wereld met solar zonwering

Duurzaamheid is dus een onderwerp dat van groot belang is wanneer je zonwering aanschaft. Althans: als je dat belangrijk vindt. Je zal al gauw merken dat veel soorten zonneschermen iets met duurzaamheid te maken hebben. Is het niet het materiaal, dan is het wel de manier waarop je het zonnescherm kunt bedienen. Tegenwoordig worden de meeste schermen namelijk elektrisch bediend. Als je een steentje bij wil dragen aan een betere wereld terwijl je zelf geniet van een koele woning is een solar zonnescherm zeker iets voor jou. 

Solar zonwering vangt namelijk zonlicht op dat omgezet wordt in energie. Die energie wordt ingezet om het zonnescherm te bedienen. Naast het feit dat je gebruikmaakt van een duurzame energiebron om je zonwering te gebruiken, bespaar je op deze manier ook nog eens geld. Energie uit de zon kost immers geen geld. Dergelijke zonwering is overigens eenvoudig zelf te plaatsen, omdat er geen bedrading nodig is naar het energienet. Je hebt dus geen kennis van elektra nodig, wat solar zonwering nog interessanter maakt voor de doe-het-zelver.

Laatste artikelen in: Blog