10x De beste boybands

Boybands. Je houdt ervan of vindt het simpelweg verschrikkelijk. Boybands bestaan doorgaans uit jonge, relatief knappe mannen. Het publiek dat ze aantrekken bestaat voornamelijk uit een hoop jonge tienermeisjes. Ze brengen met enige regelmaat zoetsappige, vaak pop-achtige nummers uit. Deze kan je makkelijk mee zingen en de performances is het contact naar publiek meer dan belangrijk. Met één knipoog vallen tientallen meisjes om van verliefdheid.

Er zijn, door de jaren heen, ontzettend veel boybands opgericht en weer verdwenen. In deze blog zal je 10 van de beste boybands, vroeger en nu, in verschillende genres, van verschillende groottes en met verschillende aantrekkingskracht te zien krijgen. Wellicht zit er eentje bij waar jouw hart stiekem wel wat harder van gaat kloppen. Of misschien is een concert van een boyband wel dé plek waar je je nieuwe liefde ontmoet. Hoe dan ook zal je binnen stappen in een wereld van muziek, waarin de boybands de absolute macht hebben.

#1 BTS

Een onderdeel van een concert van de boyband

De van oorsprong Koreaanse boyband heeft de harten van talloze jonge meisjes en vrouwen veroverd. De band bestaat uit zes Koreanen, Jungkook, Jimin, V, Min Yoon-gi, RM en Jin en staat ook wel bekend als de Bangtan Boys, of te wel BTS. Tegenwoordig is de Engelse naam die ze zichzelf geven Behind the scenes. Hoewel RM niet de hoofdzanger (Jungkook) van het hele groepje is, wordt het wel gezien als de algemene leider. Ze debuteerden in 2013, maar braken pas in 2016 door bij het wereldwijde publiek. Het liedje Dynamite zorgde ervoor dat de populariteit door het dak vloog. In Zuid-Korea, maar ook in de Verenigde Staten en nog veel meer landen, werd het een hit. Met zo’n 1,7 miljard weergaven op YouTube is daar ook niks aan gelogen.

#2 One Direction

‘What Makes You Beautiful’

Voor alle dames (en heren) onder ons, die nu begin twintig zijn: One Direction. Je herkent ongetwijfeld een aantal van de namen van de bandleden: Niall Horan, Liam Payne, Harry Styles, Louis Tomlinson en Zayn Malik. Met name Harry Styles is natuurlijk bekender dan ooit, maar daarover later meer. One Direction, een van oorsprong Engelse band, kon namelijk talloze hits tot hun repertoire kennen. We spreken inderdaad in het verleden, want al sinds 2016 zijn ze niet meer actief en zijn ze ieder hun eigen weg gegaan. Een jaar eerder, in 2015, was Zayn Malik al opgestapt, omdat hij zich niet meer ’thuisvoelde’ in de band. Harry Styles heeft in het ‘stoppen’ misschien wel het meeste succes. Talloze uitverkochte concerten en een aantal solo hits verder, kunnen we wel stellen dat hij nog steeds de harten van vele dames verovert.

#3 Jonas brothers

De Jonas Brothers, live, zo’n 15 jaar geleden

For your information, de volgorde die we hier aanhouden is volledig willekeurig. In ieder geval zijn we nu aangekomen bij de Jonas Brothers. In 2005 begonnen ze, in 2013 stopten ze en in 2019 maakten ze hun herintrede bekend. Hoewel ze overigens al in 2005 begonnen, werden ze pas jaren later écht populair. De Amerikaanse Kevin, Joe en Nick Jonas namen van het moment dat ze doorbraken (rond 2008) deel aan verschillende activiteiten van Disney Channel. Ze boekten vanaf dan toe ontzettend veel successen, maar gingen in 2013 hun eigen weg. Ieders bouwden ze hun eigen imperium op, maar toch kwamen ze dus in 2019 weer bij elkaar. Een reünie wordt regelmatig teruggezien in de muziekwereld. In veel gevallen kunnen ze daar dan veel geld mee verdienen en is het een soort ‘marketingtruc’.

#4 Boyz II Men

Boyz II Men is een boyband, die bekender is voor de één dan de ander. In ieder geval zijn ze sinds ongeveer 1985 actief en treden ze vandaag de dag nog steeds (!) op. Tegenwoordig bestaat de R&B band, dat het eigenlijk is, uit Nathan Morris, Wanya Morris, and Shawn Stockman. Over de jaren heen zijn de samenstellingen nog weleens gewisseld en zijn er leden gekomen en gegaan. De meest succesvolle jaren zouden ongeveer eind jaren ’90 zijn geweest. Een aantal jaar later, toen in 2003 Michael McCary de groep verliet werd het kwartet en trio. Sindsdien zijn ze nog zeker een aantal keer actief geweest, waaronder in Azië. In 2017 verscheen zelfs nog een nieuw album. Dat ze erg populair waren en misschien nog wel zijn, blijkt onder andere door de Hollywood-ster, die ze in 2012 kregen aangereikt.

#5 Backstreet Boys

Eén van hun bekendste liedjes, recent gezongen

Als we toch een nummer één zouden moeten kiezen, dan zijn het misschien wel de Backstreet Boys. Ze staan bekend als dé boyband van afgelopen decennia. Met honderden miljoenen verkochte albums is dat eigenlijk niet zo gek. De groep werd in begin jaren ’90 gevormd en bestaat uit Nick Carter, Howie Dorough, AJ McLean, Brian Littrell, and Kevin Richardson. Hoewel ze af en toe elkaar even hebben laten gaan, zal je vandaag de dag nog naar optredens kunnen gaan. Hun echte populariteit had misschien wel een eerste piek eind jaren ’90. Met hun album Millennium boekten ze ontzettend grote successen, al hoewel ze daarvoor met verschillende nummers, waaronder We’ve Got it Goin’ On, zowel Amerika als Europa veroverden. Tegenwoordig zijn de bandleden al rond de 50 jaar, maar dat betekent niet dat alle fans van toen niet meer fan zijn. Sterker nog, veel concerten zijn nog steeds uitverkocht

#6 The Beatles

Een bijna zeldzaam beeld van een live opname

Of het een échte boyband is? In principe zijn alle bandleden van het mannelijke geslacht. We kunnen de band, met hun ontzettend grote invloed op de popmuziek, niet achterwege laten. Vanaf de jaren ’60 tot ’70 brachten ze meerdere nummers uit. Vandaag de dag hoor je de nummers nog geregeld terug op verschillende radio stations kent eigenlijk iedereen ze wel. Hits als Hey Jude, Let it be en Here Comes the Sun, zijn een aantal van die bekende nummers. Overigens komt de band uit de Engelse stad Liverpool. Helaas zijn er nog maar twee bandleden in leven, nadat er eentje in de jaren ’80 werd vermoord en twee decennia later iemand overleed. De band bestond origineel uit John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr, maar heeft in het verleden ook nog andere leden gehad.

#7 New Kids on the Block

Door middel van audities werd er door een producer een band samengesteld. Niet zomaar een band, maar een echte boyband. Gevormd in 1984, zijn de NKOTB een van de meest iconische boybands. De originele leden waren Jordan en Jonathan Knight, Joey McIntyre, Danny Woo en Donnie Wahlberg. Hun populariteit piekte met name in de jaren ’80 en in 1994 namen ze even afstand van elkaar. In die jaren kon je de band kennen van liedjes als Step by Step of I Wanna Be Loved By You. Dat afstand nemen was trouwens maar voor even, want tegenwoordig zijn ze weer ‘bij elkaar’. Sommige mensen kennen de band ook door een een bekende Amerikaanse acteur, die ook even lid was. We hebben het dan over Mark Wahlberg.

#8 The Jackson 5

Je kent The Jackson 5 niet van de standaard popmuziek, maar eerder van een mix tussen R&B, soul en funk. Ze waren met deze muziek met name populair in de jaren ’60 en ’70. Het unieke aan deze boyband is misschien wel de ‘aanwezigheid’ van misschien wel een van de grootste muziekiconen allertijden: Michael Jackson. De rest van de vijf broers waren Jackie, Tito, Jermaine en Marlon. Na de dood van hun broer in 2009 of eigenlijk al nadat Michael zijn eigen weg had ingeslagen, gingen ze zelf verder als de Jacksons. De plek van de lead zanger was hiermee open en werd door de andere broers ingevuld. Je zou wel kunnen stellen dat ze door de jaren heen ontzettend veel hits hebben gekend. Eén van de hits was I Want You Back. Daarbij was de perfect uitgevoerde act misschien wel even belangrijk als de muziek zelf. Zoek maar even op op YouTube!

#9 Caught in the Act

Natuurlijk kunnen we niet een lijst maken zonder Nederlandse boyband. Althans, het gaat om een half Nederlandse, half Britse boyband, die in de de jaren ’90 ontstond. Degene die de jongens bij elkaar bracht van Cees van Leeuwen. Uiteindelijk hebben de Nederlanders Eloy de Jong en Bastiaan Ragas een band gevormd met de twee Engelsen Benjamin Boyce en Lee Baxter. Mega populair, in vergelijking tot de andere bands uit deze lijst, was de band niet echt, maar ze hebben zeker wel mogen genieten van een aantal hits. Een van die hits was Gonna Make You Mine. Aan het gegil van het publiek is wel te horen dat het hoofdzakelijk bestaat uit jonge dames. Niet zo gek, gezien het toch wel aantrekkelijke uiterlijk van de jongens.

#10 Take That

Last but not least, de boyband die Take That heet. Robbie Williams is misschien wel het bekendste lid dat al helemaal een doorbraak maakte toen hij solo ging. Wellicht dat je Gary Barlow ook (nog) wel kent. De andere leden, die dit mannengroepje compleet maakten, waren Mark Owen, Jason Orange en Howard Donald. Volgens sommigen was deze Britse band de tegenhanger van de Amerikaanse New Kids on the Block. In ieder geval scoorden ze in Engeland hit na hit en belanden ze meer dan één keer op de nummer een plek van dergelijke hitlijsten. Liedjes als Rule the World en Back for Good zijn een aantal van de bekendere nummers. Ze waren niet heel lang actief en besloten na zes jaar, in 1996, ieder hun eigen weg in te slaan. Vanaf toen begonnen de solo carrières de hoofdrol te spelen.

Overigens is het goed om te vermelden dat er nog talloze andere boybands bestonden en bestaan. Echter is dit een mooie selectie van al die boybands en weten we zeker dat we nog veel van deze muziek zullen blijven horen. Misschien ben je zelf wel geïnspireerd geraakt een dergelijke band te starten…

Laatste artikelen in: Blog

Het Gouden Tientje

Het Gouden Tientje, een van de meest iconische munten uit de Nederlandse geschiedenis, heeft een rijke