Aaltjes tegen Rouwvliegjes en meer tips

Wij schatten de kans vrij groot in dat je op dit moment last hebt van rouwvliegjes in huis. Er is namelijk een reden dat je bij dit artikel terecht bent gekomen. Hoewel rouwvliegjes niet schadelijk zijn voor de mens begrijpen wij het maar al te goed dat je er graag vanaf wilt komen. Veel mensen hebben geen idee hoe ze dit het beste aan kunnen pakken. Wij vinden het tijd dat hier verandering in komt. Om hiervoor te zorgen hebben we besloten om de belangrijkste informatie over rouwvliegjes voor jou op een rijtje te zetten. In dit artikel laten we alles zien, van het gebruik van aaltjes voor het bestrijden van rouwvliegjes tot aan de belangrijkste kenmerken. Door dit goed door te lezen weet je tenminste wel wat je moet doen om er weer vanaf te komen!

Wat zijn rouwvliegjes eigenlijk?

Laten we eerst eens kijken naar wat rouwvliegjes eigenlijk zijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet zo dat rouwvliegjes echt iets de door te maken hebben. Ze komen dan ook niet op lijken of dooie dieren af. Waar ze wel op af komen is vocht, vandaar dat je ze vaak in de keuken of badkamer kunt vinden. Het zijn kleine beetjes van ongeveer een kwart centimeter lang met een donker gekleurd lichaam. Dit zorgt ervoor dat ze er een beetje vies uitzien, al kan je ze wel weer makkelijk herkennen in huis.  

De oorzaken van rouwvliegjes

Het is tijd om samen met jou te kijken naar wat de precies is oorzaak achter de aanwezigheid van de  rouwvliegen bij jou in huis. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen leven deze dieren graag op plekken waar het vochtig is. Ook vinden de rouwvliegjes het heerlijk om zich schuil te houden in de buurt van organisch materiaal en stilstaand water. Enkele veel voorkomende oorzaken van de rouwvliegjes bij jou in huis zijn:

Verstopte afvoeren: Vocht en organisch materiaal in verstopte afvoeren vormen een ideale broedplaats voor rouwvliegen. De smurrie en slijm wordt namelijk een feestmaal voor deze kleine insecten. Merk je al een tijdje dat jouw afvoer wat slecht doorloopt dan is de kans groot dat je na verloop van tijd ook last krijgt van rouwvliegjes in huis. Deze ontwikkeling gaat namelijk echt hand in hand met de aanwezigheid van de vliegjes.

Stilstaand water: Plassen, lekkende leidingen of gebieden met een slechte afwatering kunnen stilstaande waterpoelen creëren die rouwvliegen aantrekken. Ze leggen hun eitjes in deze vochtige omgevingen. Als je niet oppast dan kan dit ervoor zorgen dat de plaag blijft bestaan. Hoe groter de plaag, hoe lastiger het is om er ook weer vanaf te komen.

Rottend materiaal: Rouwvliegen voeden zich met rottend organisch materiaal zoals etensresten, rottend fruit of vochtige compost. Overrijp fruit op het aanrecht of rottend organisch materiaal in de vuilnisbak is dan ook erg aanlokkelijk voor dit ongedierte. Het beste is daarom om alles schoon te houden als je geen vliegjes in huis wilt krijgen.

Wat te doen tegen rouwvliegjes

Hoewel rouwvliegen ongevaarlijk lijken, kunnen ze zich zo snel voortplanten dat je last krijgt van een plaag in huis. Ze bijten niet, maar het is niet erg fris als je allemaal vliegjes in huis hebt. Rouwvliegen kunnen oppervlakken en voedsel besmetten en zo bacteriën en andere ziekteverwekkers verspreiden. Bovendien kunnen de vliegjes wijzen op onderliggende problemen in je afvoer of leidingen die moeten worden aangepakt. Wil je voorkomen dat je last krijgt van de vliegjes dan is het handig om de volgende tips te volgen:

Houd de afvoer schoon: Reinig en ontstop afvoeren regelmatig om organisch materiaal te verwijderen. Dit zorgt er niet alleen voor dat het een stuk schoner wordt, maar het helpt je ook nog eens om het vochtgehalte te verlagen. Gebruik afvoerreinigers of natuurlijke oplossingen zoals zuiveringszout en azijn om de leidingen vrij te laten stromen. Repareer eventuele lekken in leidingen, kranen of sanitair ook gelijk als je toch bezig bent. Het verwijderen van stilstaand water en overmatig vocht weerhoudt de vliegen ervan om jouw huis als nieuw onderkomen uit te zoeken.

Gooi afval snel weg: De volgende tip is om je afval zo snel mogelijk weg te gooien als je voor eens en voor altijd van de vliegjes af wilt zijn. Leeg vuilnisbakken regelmatig, sluit voedselcontainers goed af en zorg voor een goede compostering om de voedselbronnen voor rouwvliegen weg te halen. Ook raden wij je aan om natte oppervlakken gelijk droog te maken. Hoe droger je huis is, hoe kleiner de kans is dat je last krijgt van rouwvliegjes.

Verbeter de ventilatie: Zorg voor een goede ventilatie in de ruimtes in huis die gevoelig zijn voor vocht. Hier moet je denken aan kelders, badkamers en keukens. Gebruik afzuig ventilatoren of open ramen om de vochtigheid te verminderen. Door dit te doen zorg je voor een drogere lucht in huis, rouwvliegjes houden hier niet van. Grote kans dat ze een ander slachtoffer uitzoeken!

Maak gebruik van aaltjes: De laatste tip die wij je mee kunnen geven is om gebruik te maken van aaltjes. Door middel van aaltjes is het namelijk mogelijk om de larven van de vliegen dood te maken. De aaltjes doen dit door diep door te dringen in het lichaam van de larven. Door de larven dood te maken hoef je je geen zorgen meer te maken over volwassen vliegjes. Je kunt aaltjes vinden bij nagenoeg iedere online of fysieke bloemenwinkel.

Alsnog hulp inschakelen?

Met de handige informatie uit dit artikel kan ook jij aan de slag om de rouwvliegjes voor eens en voor altijd de baas te zijn. Je kunt met behulp van een aantal makkelijke preventieve maatregelen zorgen voor een omgeving waar de vliegjes eigenlijk het liefst niet zijn. Als je te maken hebt met een hardnekkig probleem dan is het wellicht een goed idee om een professionele ongediertebestrijder te raadplegen. Zij kunnen gerichte oplossingen geven om de oorzaken van de plaag aan te pakken. Voor je het weet heb je weer de volledige controle over je huis terug.

Laatste artikelen in: Blog