Afvoerputje tuin: geen overlast meer van regenwater

Afvoerputjes in de tuin zijn een belangrijk onderdeel van de afwatering van je tuin. Ze zorgen ervoor dat overtollig water snel en efficiënt afgevoerd wordt, waardoor er geen wateroverlast ontstaat. In deze blog bespreken we de verschillende soorten afvoerputjes en hoe je ze kunt gebruiken in je tuin.

Wat zijn afvoerputjes?

Afvoerputjes zijn kleine putten die geplaatst worden op plekken waar overtollig water kan verzamelen, zoals op een laaggelegen gedeelte van de tuin of in de buurt van een regenpijp. Het water wordt via een afvoerbuis naar een nabijgelegen afwateringssysteem geleid.

Soorten afvoerputjes

Er zijn verschillende soorten afvoerputjes beschikbaar voor gebruik in de tuin. Elk type heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen, waardoor het kiezen van de juiste afvoerput voor je tuin belangrijk is. Hieronder bespreken we enkele populaire afvoerputjes voor in de tuin.

Betonnen afvoerputjes

Deze putjes zijn gemaakt van beton en zijn zeer duurzaam. Ze zijn ook eenvoudig te installeren en te onderhouden. Betonnen afvoerputjes zijn geschikt voor zwaardere toepassingen, zoals het afvoeren van water van een oprit of een terras.

Kunststof afvoerputjes

Deze putjes zijn gemaakt van kunststof en zijn zeer licht van gewicht. Ze zijn ook eenvoudig te installeren en te onderhouden. Kunststof afvoerputjes zijn geschikt voor minder zware toepassingen, zoals het afvoeren van water van een gazon of een bloembed.

Ingegraven afvoerputjes

Deze putjes worden ingegraven in de grond en zijn daardoor minder zichtbaar. Ze bieden echter minder toegang voor onderhoud. Ingegraven afvoerputjes zijn geschikt voor toepassingen waarbij esthetiek belangrijk is, zoals het afvoeren van water van een gazon of een bloembed.

Roosters afvoerputjes

Deze putjes zijn een combinatie van een afvoerputje met een rooster erop. Het rooster voorkomt dat grotere objecten zoals bladeren in het putje terechtkomen. Roosters afvoerputjes zijn geschikt voor toepassingen waar veel bladeren vallen, zoals bij bomen.

Opstelbare afvoerputjes

Deze putjes zijn op te stellen en af te breken. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te verplaatsen of op te slaan. Ze zijn geschikt voor tijdelijke toepassingen of waar verplaatsing nodig is.

Elk van deze afvoerputjes heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen. Het is belangrijk om je specifieke behoeften en het gebruik van de afvoerputjes in overweging te nemen bij het kiezen van het juiste type. Het is ook belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om ervoor te zorgen dat de afvoerputjes efficiënt blijven werken en geen wateroverlast veroorzaken.

Hoe je afvoerputjes kunt gebruiken in je tuin

Afvoerputjes kunnen op verschillende manieren in je tuin gebruikt worden. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Laaggelegen gedeeltes van de tuin: Plaats afvoerputjes op laaggelegen gedeeltes van de tuin om overtollig water snel af te voeren.
  • Regenpijpen: Plaats afvoerputjes in de buurt van regenpijpen om overtollig water op te vangen en af te voeren.
  • Tuinpaden: Plaats afvoerputjes langs tuinpaden om wateroverlast te voorkomen.
  • Zwembaden: Plaats afvoerputjes rondom een zwembad om overtollig water snel af te voeren.

Onderhoud van afvoerputjes

Afvoerputjes moeten regelmatig schoongemaakt worden om ervoor te zorgen dat het water goed kan afvloeien. Hieronder enkele tips voor het onderhouden van je afvoerputjes:

  • Maak het putje regelmatig schoon door bladeren, takken en andere verontreinigingen te verwijderen. Dit voorkomt verstoppingen en zorgt voor een efficiënte afvoer van het water.
  • Controleer het putje regelmatig op scheuren of beschadigingen. Indien er scheuren of beschadigingen zijn, is het belangrijk om deze snel te repareren om wateroverlast te voorkomen.
  • Controleer de afvoerbuis regelmatig op verstoppingen. Indien de buis verstopt is, kunt u deze schoonmaken met een buisreiniger of door een ploeg of tuinslang in de buis te steken.
  • Plaats roosters of zeefjes op de afvoerputjes om te voorkomen dat bladeren en andere grotere objecten in het putje terechtkomen.

Wat zijn de kosten voor het laten installeren van een afvoerputje in je tuin?

De kosten voor het laten installeren van een afvoerputje in je tuin kunnen variëren afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte van het putje, de locatie, het type afvoerputje, en de professional die u kiest om het werk uit te voeren.

Een klein standaard afvoerputje dat wordt geïnstalleerd in een eenvoudige locatie, kan rond de €100-€200 kosten. Een groter afvoerputje of een afvoerputje dat geïnstalleerd moet worden in een complexe locatie kan echter veel meer kosten. Bijvoorbeeld, de kosten kunnen oplopen tot €500 of meer.

Daarnaast is het ook belangrijk om in overweging te nemen dat er extra kosten kunnen zijn voor het aansluiten van het afvoerputje op een bestaand afwateringssysteem, zoals een regenpijp of afwateringsgracht.

Het is belangrijk om offertes op te vragen bij verschillende professionals om een idee te krijgen van de kosten en om te vergelijken. Het is ook aan te raden om referenties te vragen en om de professional te controleren of hij gecertificeerd is.

Conclusie

In conclusie zijn afvoerputjes een essentieel onderdeel van een efficiënt afwateringssysteem in je tuin. Door de juiste soort afvoerputje te kiezen en deze regelmatig te onderhouden, kunt u wateroverlast voorkomen en genieten van een droge en veilige tuin.

Laatste artikelen in: Handig & tips