Ali B: jeugd, vermogen, en ‘einde’ carrière

Ali Bouali, ofwel Ali B, is een bekend Nederlander die momenteel wel van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. Hoe zijn leven eruit zag, waarmee hij zijn vermogen heeft opgebouwd en hoe zijn carrière zo’n switch heeft gemaakt, lees je in dit artikel.

Wie is Ali B?

Ali B, wiens echte naam Ali Bouali is, is een Nederlandse rapper, cabaretier, televisiepersoonlijkheid en ondernemer. Hij werd geboren op 16 oktober 1981 in Zaanstad, Nederland, als zoon van een Marokkaanse vader en een Nederlandse moeder. Hoewel hij in Zaanstad werd geboren, leefde hij voor het grootste deel van zijn jeugd in Amsterdam.

Als kind had Ali B het niet altijd makkelijk. Zijn vader verliet hem en zijn jongere broertje toen ze nog jong waren. Ali groeide op in een achterstandswijk. Omdat zijn moeder veel van huis was, belandde hij vaak op straat. Drugs en alcohol waren hem niet onbekend. Ali was echter altijd al geïnteresseerd in muziek en begon op jonge leeftijd met het schrijven van rapteksten.

In 2004 bracht Ali B zijn debuutalbum “Ali B Vertelt Het Leven Van De Straat” uit, dat meteen goed werd ontvangen en een succes werd. Sindsdien heeft hij meerdere albums en nummers uitgebracht en samenwerkingen gehad met andere bekende Nederlandse artiesten, zoals Marco Borsato en André Hazes Jr.

Naast zijn muziekcarrière is Ali B ook actief als cabaretier en televisiepersoonlijkheid. Zo was hij onder andere te zien in de programma’s “Ali B Op Volle Toeren”, “The Voice of Holland” en “Ali B Op Zijn Best”. Hij heeft ook verschillende eigen televisieprogramma’s gehad, zoals “Ali B Op Kamp” en “Ali B En De 40 Wensen”.

Achter de schermen stond Ali B bekend als een vriendelijke en empathische persoon, die zich inzette voor goede doelen en maatschappelijke kwesties. Zo was hij ambassadeur van verschillende stichtingen. Hij zette zich bovendien in voor het bevorderen van de integratie en acceptatie van verschillende culturen in Nederland.

Naast zijn carrière in de entertainmentindustrie is Ali B ook een succesvolle ondernemer. Zo is hij mede-oprichter van het platenlabel SPEC. Hij heeft ook een boek geschreven en gaf regelmatig lezingen over zijn ervaringen en inzichten als artiest en ondernemer.

Een alleskunner

Als je hoort wat Ali B allemaal heeft gepresteerd, zo je bijna denken dat hij een alleskunner (in medialand) is. De meest bekende dingen waar je Ali B van zou kunnen kennen, hebben we voor je op een rijtje gezet:

  • Artiest: verschillende hits als Leipe mocro flavour, Je weet zelluf en Zina
  • Jurylid: van The Voice of Holland, The Voice Kids, Hollands Got Talent en We want more
  • Cabaretier: onder andere van de voorstellingen met de titel Wie Ali zegt moet B zeggen, Je suis Ali en Koorts
  • Eigenaar: van de onderneming SPEC, een artiestenmanagementbureau
  • Schrijver: van het boek ‘De Ali-B methode’
  • Programmamaker: van programma’s als Ali B op volle toeren en Ali’s Mensentuin

Vermogen

Het precieze vermogen van Ali B is niet bekend, maar het is duidelijk dat hij door zijn succesvolle carrière en zakelijke activiteiten een aanzienlijk vermogen heeft opgebouwd. Volgens het tijdschrift Quote werd zijn vermogen in 2021 geschat op ongeveer 11 miljoen euro. Ali B gaf dit zelf aan in een voorinterview van de Quote 500.

Hij heeft dit vermogen in de loop van de jaren uitgebouwd tot een goed zakcentje. Ali heeft zowaar investeringen in vastgoed gedaan. Naar horens zou hij meerdere huizen in Almere bezitten, al zouden die niet heel veel waard zijn.

Zijn vele hits, die hij in de loop van zijn carrière heeft gehad, hebben ook genoeg geld in het laatje gebracht. Met tientallen top-40 hits kan je wel raden dat de liedjes vaak zijn gestreamd.

Opspraak rondom zijn gedrag

Maar hoewel de carrière van Ali B geweldig lijkt te zijn, gaat niet alles van een leien dakje. Zo raakte hij door zijn gedrag meerdere keren in opspraak. De bekendste en meest recente acties gaan over de publicatie van zijn documentaire en het drama rond het televisieprogramma The Voice Of Holland.

Documentaire

In 2021 verscheen een vierdelige documentaire over Ali B, genaamd Ali Bouali. Maar de reacties hierop bleken erg verschillend. Hij vertelde in de documentaire over zijn moeizame jeugd, maar dat werd hem niet in dank afgenomen. Een vermeende oom van Ali sprak van een schande.

Dit zou komen omdat Ali erg negatief sprak over zijn vader. Dat zou volgens de oom ongehoord zijn, al helemaal binnen de moslim-cultuur. Uitspraken als ‘we zien hem liever dood dan levend’ kregen de familieleden op hun bord geschoteld. Eerlijk is Ali in ieder geval wel, maar of dat nou zo verstandig is geweest, laten we in het midden.

The Voice Of Holland

In begin 2022 kwam The Voice of Holland (TVOH) in opspraak vanwege beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de productie van het programma. Later bleek dat het ook om Ali B ging.

In reactie op de beschuldigingen en de bekentenis van Ali B werd hij door RTL en de NPO stopgezet met het participeren in programma’s. Daarnaast startte het Openbaar Ministerie een onderzoek naar de zaak. Ook in 2022 werd bekend dat Ali B officieel werd aangeklaagd voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en verkrachting. Er werd aangifte gedaan door uiteindelijk drie slachtoffers. Uitspraak hiervan is tot op heden nog niet bekend.

Het drama rond TVOH en de betrokkenheid van Ali B heeft tot veel discussie en verontwaardiging geleid. Het heeft bijgedragen aan een bredere discussie over seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik binnen de entertainmentindustrie. De zaak tegen Ali B zal naar verwachting belangrijk zijn voor de verdere ontwikkeling van deze discussie en het vergroten van bewustzijn en verantwoordelijkheid op dit gebied. Naast de personen bij de TVOH zijn andere bekende Nederlanders in opspraak gekomen, vanwege dezelfde aantijgingen.

https://www.instagram.com/p/CY9kdisoouL/
Het laatst geplaatste bericht van Ali B op sociale media

Waar is Ali B nu?

Waar Ali B op het moment is, is niet helemaal bekend. Sinds begin 2022 is het stil op zijn sociale media. Hij zou na de eerste beschuldigingen naar het buitenland zijn vertrokken. In de zomer van 2022 werd Ali B door verschillende mensen weer in Nederland gespot. Hoe en of hij zijn carrière gaat voortzetten, is net ook een groot raadsel. In ieder geval zou hij met zijn geschatte vermogen wel een tijdje kunnen overleven.

Laatste artikelen in: Blog