Fruitvliegjes in huis: zo kom je er makkelijk vanaf

macro photo of a yellow fruit fly
Photo by Erik Karits on Pexels.com

Fruitvliegjes in huis zijn een vervelend probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Deze kleine vliegjes zijn aangetrokken tot rijp fruit en suikerachtige dranken, waardoor ze vaak voorkomen in keukens en eetkamers. Gelukkig zijn er een aantal manieren om fruitvliegjes te bestrijden en te voorkomen dat ze in huis verschijnen.

Aantal tips om van de fruitvliegjes af te komen

 1. Houd uw keuken en eetkamer schoon door regelmatig afval te verwijderen en afvalemmers te legen.
 2. Bewaar fruit in de koelkast of in een afgesloten bakje.
 3. Leg geen open dranken zoals wijn of bier op tafel.
 4. Maak een val met wijn, azijn of bier. Giet een kleine hoeveelheid van een van deze dranken in een kleine schaal, voeg wat afwaszeep toe en dek af met plastic folie. Maak een paar gaatjes in de folie zodat de vliegjes naar binnen kunnen vliegen.
 5. Gebruik een speciaal vliegenvanger die gevuld is met een speciaal lokmiddel.
 6. Gebruik een insecticide spray.
 7. Leg een stukje citroen of knoflook in uw afvalemmer.
 8. Plaats een kleine hoeveelheid azijn in een sprayfles en spray de vliegjes direct wanneer u ze ziet.
 9. Plaats een stukje rijp fruit in een zak en sluit deze af. De vliegjes zullen zich aan het fruit hechten en u kunt de zak verwijderen en buiten zetten.
 10. Plaats fruitvliegen vallen in de buurt van waar u de vliegjes vaak ziet. Deze vallen zijn speciaal ontworpen om de vliegjes aan te trekken en vast te houden.

Huismiddeltjes tegen fruitvliegjes

Er zijn een aantal huismiddeltjes die u kunt gebruiken om fruitvliegjes te bestrijden:

 1. Wijn- of azijn val: Maak een mengsel van wijn of azijn met een paar druppels afwasmiddel en giet dit in een kleine, open container. Leg deze container op een plaats waar fruitvliegjes vaak te zien zijn. De geur zal de vliegen aantrekken, maar het afwasmiddel zal ervoor zorgen dat ze niet meer kunnen ontsnappen.
 2. Appelazijn en plastic folie: Vul een kleine container met appelazijn en bedek de opening met plastic folie. Maak gaatjes in de folie met een prikker, zodat de vliegen naar binnen kunnen, maar niet meer weg kunnen.
 3. Citroen: Snijd een citroen in plakjes en leg deze op een plaats waar fruitvliegjes vaak te zien zijn. De geur zal de vliegen afschrikken.
 4. Kruiden: Plaats takjes met kruiden zoals tijm, basilicum of lavendel in de buurt van fruitvliegjes. De geur zal de vliegen afschrikken.
 5. Vliegenmepper: Een traditionele vliegenmepper kan ook helpen om fruitvliegjes te verwijderen.

Houd er rekening mee dat deze huismiddeltjes de symptomen kunnen verminderen, maar het is belangrijk om de oorzaak van de fruitvliegjes aan te pakken.

Hoe komen de fruitvliegjes in je huis?

Fruitvliegjes komen vaak van buitenaf binnen via open ramen of deuren, maar kunnen ook binnenkomen via groente of fruit dat al bevrucht is met eitjes van de vliegen. Eenmaal binnen, kunnen ze zich snel vermenigvuldigen in rijp fruit of groente, of in afval of vochtige plekken zoals afvoerputjes of vuilnisbakken. Ze zijn ook aangetrokken tot suikers en alcoholische dranken, dus open flessen of glazen met bier, wijn of limonade kunnen ook aantrekkelijk zijn.

Om fruitvliegjes te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig huis schoon te maken, vooral de keuken. Dit betekent dat u afval en etensresten moet weggooien, afvoerputjes moet reinigen, en dat u fruit en groente moet wassen voordat u ze opslaat. Ook is het belangrijk om ramen en deuren te sluiten wanneer u geen ventilatie nodig heeft, en om voedsel dat snel bederft, zoals banaan, te verwijderen uit de buurt van andere voedingsmiddelen.

Laatste artikelen in: Handig & tips