Hoe lang gaat een elektrische auto mee?

De elektrische auto is niet meer uit het straatbeeld weg te denken. De elektrische auto wordt steeds meer populair. Zeker wanneer we het vergelijken met de auto’s die rijden op benzine en diesel. Maar hoe duurzaam zijn deze auto’s en hoe lang gaat een elektrische auto eigenlijk mee? We vertellen het jou in deze blog! 

We zien dus dat de elektrische auto een flinke opmars maakt de afgelopen jaren. En dat is ook niet gek, want er verschijnen steeds meer elektrische auto’s op de markt. Zoals de elektrische auto’s van smart. Het aanbod groeit en daardoor kan er natuurlijk marktwerking ontstaan. Toch kun je hiermee ook de vraag stellen: hoe duurzaam is een elektrische auto en gaat een elektrische auto lang mee? 

Meer elektrische auto’s op de weg

We stuitten op een nieuwsartikel van de NOS waarin het volgende staat: “Volgens de RAI Vereniging reden eind 2022 in Nederland 340.583 volledig elektrische auto’s rond. De stijging is onder meer te verklaren uit het grotere aanbod.” Ook lezen we dat benzineauto’s nog steeds het meest verkocht worden. Maar dat dit wel flink gezakt is. De elektrische auto is in opkomst.

En dat is niet gek, als we kijken naar de voordelen van een elektrische auto. Voordat we gaan kijken hoe lang een elektrische auto mee kan gaan, vertellen we je graag de voordelen van de elektrische auto. Kijk bijvoorbeeld naar de smart #1, een elektrische auto die in verschillende varianten op de markt verschijnt. Een elektrische auto is milieuvriendelijk omdat je geen uitlaatgassen door een verbrandingsmotor hebt. Naast die lage emissies heb je ook minder hoge kosten omdat elektriciteit vaak goedkoper is dan benzine of diesel. Er zitten dus een hoop voordelen aan het rijden van een elektrische auto. 

Garantie van de batterij

Hoe lang een elektrische auto gemiddeld meegaat is afhankelijk van een aantal belangrijke factoren. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van de batterij. Deze zijn de afgelopen jaren flink verbeterd. Maar het is ook afhankelijk, net zoals bij een dieselauto of een benzineauto, hoe er wordt gereden. Het is belangrijk dat de bestuurder netjes rijdt, niet te hard optrekt of te hard remt. Hierdoor kunnen bepaalde onderdelen van de auto sneller kapotgaan. De meeste batterijen van een elektrische auto hebben een garantie van tussen de 8 en 10 jaar. Na deze periode zal de auto natuurlijk nog steeds kunnen rijden, alleen zal de capaciteit wel achteruitgaan. Daarom garanderen veel fabrikanten na deze periode nog een capaciteit van tussen de 70 en de 80 procent. Je kunt dus gemakkelijk 10 jaar plezier hebben van elektrische auto. 

Onderhoud

Je kunt natuurlijk afgaan op de garantie van de fabrikanten. Maar het is ook goed om je te beseffen dat een auto onderhoud nodig heeft. Hoewel elektrische auto’s minder bewegende onderdelen hebben dan een auto met een verbrandingsmotor, wil je toch wel dat je auto regelmatig onderhoud krijgt. Om zo de kwaliteit van de auto te waarborgen. Er is over het algemeen minder onderhoud nodig omdat er minder slijtage is. Maar op dit manier weet je zeker dat je zo lang mogelijk veilig met je elektrische auto kunt rondrijden. 

Laatste artikelen in: Blog