Kastdeurtjes stellen: het proces en de stappen

crop workman drilling hinge on window frame
Photo by Ksenia Chernaya on Pexels.com

Een van de meest voorkomende problemen bij kastdeuren is dat ze niet goed sluiten of scheef hangen. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen door de deuren af te stellen. In deze blog bespreken we de stappen die je moet volgen om de deuren van je kast opnieuw af te stellen.

Het belangrijkste om te weten voordat je begint met het afstellen van je kastdeuren is dat je het beste twee personen kunt hebben om het proces te vergemakkelijken. Dit komt omdat je vaak de deuren moet verplaatsen terwijl je aan de scharnieren werkt.

Stap 1: Verwijder de deuren van de kast

Om de deuren van de kast af te stellen, moet je eerst de deuren verwijderen. Dit doe je door de scharnieren los te maken van de kast. Dit kan gedaan worden door de schroeven van de scharnieren los te draaien. Zorg ervoor dat je de schroeven niet verliest, want je zult ze later weer nodig hebben.

Stap 2: Controleer de scharnieren

Nadat je de deuren van de kast hebt verwijderd, is het tijd om de scharnieren te controleren. Kijk of de scharnieren recht zijn en of er geen beschadigingen zijn. Als de scharnieren beschadigd zijn, moet je nieuwe scharnieren kopen. Als de scharnieren recht zijn, kun je doorgaan naar de volgende stap.

Stap 3: Pas de scharnieren aan

Als de scharnieren recht zijn, kun je de scharnieren aanpassen om ervoor te zorgen dat de deuren weer goed sluiten. Dit doe je door de scharnieren aan te passen met een schroevendraaier. Draai de scharnieren zodat de deuren strak tegen de kast aan sluiten. Dit kan gedaan worden door de hoogte, diepte en zijwaartse richting van de scharnieren aan te passen. Hieronder beschrijven we hoe je dit kunt doen:

  • Hoogte: De hoogte van de scharnieren kan worden aangepast door de schroeven die de scharnieren aan de deur vastzetten, los te draaien of aan te draaien. Hierdoor kun je de deur hoger of lager zetten, zodat deze beter aansluit op de kast.
  • Diepte: De diepte van de scharnieren kan worden aangepast door de scharnieren zelf te verplaatsen. Hierdoor kun je de deur naar voren of naar achteren verplaatsen, zodat deze beter aansluit op de kast.
  • Zijwaartse richting: De zijwaartse richting van de scharnieren kan worden aangepast door de scharnieren zelf te draaien. Hierdoor kun je de deur meer naar rechts of links plaatsen, zodat deze beter aansluit op de kast.

Stap 4: Hang de deuren weer op

Nadat je de scharnieren hebt aangepast, is het tijd om de deuren weer op te hangen. Dit doe je door de scharnieren weer op de kast te schroeven. Zorg ervoor dat de deuren goed op de scharnieren zitten en dat de deuren strak tegen de kast aansluiten.

Stap 5: Test de deuren

Nadat je de deuren weer op hebt gehangen, is het tijd om de deuren te testen. Open en sluit de deuren een paar keer om te controleren of de deuren goed sluiten. Als de deuren nog steeds niet goed sluiten, moet je de scharnieren nog iets aanpassen. Als de deuren wel goed sluiten, dan is het proces geslaagd.

Conclusie

Afstellen van kastdeuren is een eenvoudig proces dat je zelf kunt uitvoeren. Het belangrijkste is om de juiste tools te hebben en om de stappen goed te volgen. Als je de deuren afstelt, kun je ervoor zorgen dat de deuren van je kast weer goed sluiten en dat je kast er weer als nieuw uitziet. Vergeet niet om regelmatig te controleren of de deuren nog steeds goed sluiten om ervoor te zorgen dat je kast in topconditie blijft.

Laatste artikelen in: Handig & tips