Kleinste gas bbq’s

Een lekker speklapje of een net geen verbrande hamburger voor je zelfgemaakte broodje hamburger. Die dan slechts ‘belegd’ is met een laagje mayonaise en wat ketchup. Dat broodje dan. Of allebei.

Hoe dan ook, een barbecue is een barbecue en de sfeer ontstaat pas door het gezelschap wat je hebt uitgenodigd. Misschien wil je wel een barbecue, maar weet je niet waar je moet beginnen. Je wil geen grote unit, omdat je tuin niet zo groot is en wil het liefst eentje op gas. Geen gezeur met kolen, maar gewoon barbecueën, dus. In dat geval zit je bij deze blog aan het goede adres. We gaan in op de kleinste gas bbq’s, van verschillende prijzen en (kleine) formaten.

Campingaz Party Grill 400

Prijs: €99,-
Grilloppervlak: ø 36 cm

Je kan er niet alleen mee bbq’n, je zal hem ook kunnen gebruiken voor grillen, bakken en koken. Een multifunctioneel apparaat die je gewoon op tafel kan zetten. Ideaal voor het jaarlijkse kampeeruitje en ideaal voor een barbecue met het eigen gezin of met twee stellen. De barbecue is namelijk geschikt voor ongeveer vijf personen en werkt, niet geheel verrassend, op gas. Veel ruimte neem de barbecue niet in, omdat je hem goed kwijt kan in een kleine doos. De poten kan je ervan afhalen en alles is in elkaar te stapelen. Dus, in principe zou je, met een wat groter budget, al meteen klaar zijn na het lezen van deze beschrijving.

Klik hier om de gasbarbecue te bekijken

Cobb Premier gasbarbecue

Prijs: €189,- (oorspronkelijke prijs is €239,-)
Grilloppervlak: ø 30 cm

Eentje met een luxe uiterlijk, een prachtige werking en een klein formaat. De gasbarbecue van Cobb is er voor de liefhebbers. De RVS mantel aan de buitenkant wordt niet heet, waardoor het al een stuk kindvriendelijker wordt. De barbecue wordt vriendelijker voor jouzelf als je hoort dat de meeste onderdelen vaatwasserbestendig zijn. Na een gezellig avondje met vrienden, sta je niet met je handen in je haar als je tegen de afwas oploopt. Het vetopvangsysteem zorgt er nog eens voor dat je niet je tafel verpest. Kortom, je betaald wat maar dan krijg je ook wat.

Klik hier om de gasbarbecue te bekijken

Weber Go-Anywere Gasbarbecue

Prijs: €189,99
Grilloppervlak: 42 x 26 cm

Als enig Nederlander ‘Weber’ hoort als merknaam, dan wordt al snel de associatie gelegd met een barbecue. Ze hebben natuurlijk barbecues op kolen en elektriciteit, maar dus ook op gas. Een klant omschrijft het als een bijna perfecte barbecue. Bijna perfect, omdat er geen thermometer in de deksel is ingebouwd. Je zal je stukje biefstuk daardoor met tijd in de gaten moeten houden en zal niet optimaal kunnen barbecueën. Een beetje spierbal zal je overigens voor deze barbecue nodig hebben, want met zijn ruim zeven kilo is het niet per definitie een lichtgewicht. Klein in formaat is hij wel en laat dat nou net hetgeen zijn waar je naar opzoek bent.

Klik hier om de gasbarbecue te bekijken

Tarrington House 2-pits tafelgasbarbecue

Prijs: €99,- (oorspronkelijke prijs is €155,28)
Grilloppervlak: 33 x 39,5 cm

Zo, je midlife crisis is nog niet helemaal aangewakkerd, maar er begint al wel iets te borrelen. Er is nog geen ruimte gemaakt voor een buitenkeuken-barbecue, als je weet wat we bedoelen, maar een kleintje is opkomst. En niet zo maar een kleintje, het gaat om de Tarrington House 2-pits tafelgasbarbecue. Je bent niet aan het koken, met die twee pitten, maar aan het grillen en aan het barbecuen. Hoe fijn is het dan dat iedereen daar van mag genieten. Je hoeft nog niet alleen in een hoekje te staan terwijl verderop iedereen aan tafel zit, omdat de barbecue in dit geval letterlijk op tafel staat. Wel even oppassen met de wind, he. Leuke features aan de barbecue zijn de RVS-grillplaat, de twee pitten, de thermometer in de deksel en de mogelijkheid om hem aan het handvat te dragen.

Klik hier om de gasbarbecue te bekijken

Cadac Safari Chef 30 HP Lite

Prijs: €138,-
Grilloppervlak: ø 30 cm

Onder de barbecue sluit je een gascartridge aan. Het voordeel hiervan is dat je geen ‘gezeur’ hebt met slangen en een gasfles die je ook nog ergens kwijt moet. Met de deksel op de barbecue, kan je een soort mini-oventje creëren. Of je er daadwerkelijk een cake in kan bakken en of ‘oven’ het juiste woord is dat je ervoor kan gebruiken, vragen wij ons af. In ieder geval zal je vlees er wat trager in garen en dat is lekker als je houdt van bijvoorbeeld lang tafelen. De Cadac Safari Chef 30 HP Lite voldoet aan de eisen van menig barbecueër en zal niet teleurstellen. Althans, daar mogen we vanuit gaan gezien je maar liefst honderdveertig euro neerlegt. Geniet met maximaal vier personen van de barbecue.

Klik hier om de gasbarbecue te bekijken

Tips om te barbecueën

Helaas zal je de authentieke smaak van een houtskoolbarbecue niet kunnen nabootsen, maar een gasbarbecue is er wel eentje die je wil hebben om het gemak. Nu je wellicht een keuze hebt gemaakt tussen een van de vijf besproken barbecues, geven we nog een paar tips voor het barbecueën zelf. Het is namelijk een kunst op zich, dat bakken en braden.

Tip 1: Zorg ervoor dat de grillplaat schoon is voordat je begint met barbecueën. Een schone grillplaat voorkomt dat het voedsel blijft plakken en vermindert de kans op flare-ups.

Tip 2: Marineer het vlees voor extra smaak en sappigheid. Gebruik marinades op basis van olie, azijn, kruiden en specerijen naar keuze. Laat het vlees voldoende marineren voordat je het op de barbecue legt. Denk bij het marineren eerder aan uren dan minuten. Zo zie je maar weer: voorbereiding is key.

Tip 3: Leer het verschil tussen directe hitte en indirecte hitte. Directe hitte wordt gebruikt voor het snel grillen van dunne stukken vlees en groenten, terwijl indirecte hitte wordt gebruikt voor het langzaam garen van dikker vlees. Zorg voor verschillende warmtezones op de barbecue om flexibiliteit te hebben tijdens het koken. Op een gasbarbecue kan je hiervoor zorgen als je er eentje met meerdere pitten hebt.

Tip 4: We weten dat je gelijk wil eten, maar laat het vlees enkele minuten rusten voordat je het aansnijdt. Hierdoor kunnen de sappen zich weer verspreiden en blijft het vlees sappiger.

Conclusie

In deze blog zijn we ingegaan op enkele van de meestverkochte, kleinste gasbarbecues op het moment. De barbecues hebben stuk voor stuk lovende recensies en zijn vooral makkelijk in gebruik. Hoewel je er wat voor neerlegt, kan je daar ook wat voor terugverwachten. Midlife crisis of niet, je kan deze zomer heerlijk genieten van vele barbecues.

Laatste artikelen in: Blog