Projectmanager: salaris, opleiding en meer

In Nederland verdiend een projectmanager rond de €4500 bruto per maand, op basis van een 40-urige werkweek. Niet mis dus. Maar projectmanager lijkt zo’n breed begrip te zijn. Wat houdt het eigenlijk in?

Als je op zoek bent naar een carrière in Nederland, is het de moeite waard om projectmanagement te overwegen. Een projectmanager is verantwoordelijk voor het plannen, organiseren en uitvoeren van projecten binnen een organisatie. Of het nu gaat om het bouwen van een brug of het organiseren van een groot evenement, een projectmanager zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt. In deze blog zullen we ingaan op zaken als salaris, opleiding en meer.

Functieomschrijving

Een projectmanager, ook wel projectleider of projectcoördinator genoemd, is een professional die verantwoordelijk is voor het beheren van projecten binnen een organisatie. We spreken over het plannen, organiseren en coördineren van resources om de doelstellingen van het project te bereiken. Een projectmanager werkt overigens niet alleen. Je zal je geregeld bevinden in een team van professionals. Dit om ervoor te zorgen dat het project binnen de gestelde tijd budget wordt voltooid.

Opleiding

Een projectmanager word je niet zomaar, je moet er echt voor worden opgeleid. Gelukkig zijn er meerdere paden te bewandelen. De meest gangbare routes zijn

  • Je werkt binnen het bedrijf als assistent-projectmanager of in een andere functie binnen het projectteam. Vanuit daar kan je doorgroeien naar een leidinggevende positie.
  • Binnen je studie volg je een opleiding in de richting van projectmanagement. Denk aan een bacheloropleiding HBO/WO Projectmanagement, Civiele Techniek of Bouwkunde.

Mocht je een baan als projectmanager ambiëren, dan is er in ieder geval één belangrijke vaardigheid die moet ontwikkelen. We hebben het dan over de capaciteit om meerdere taken tegelijk uit te voeren. Daarvoor is het nodig dat je goed kan plannen en organiseren. Verder is het belangrijk om goed te kunnen communiceren, zowel met teamleden als met andere belanghebbenden binnen de organisatie.

Taken van een Projectmanager

Als projectmanager ben je verantwoordelijk voor het plannen, organiseren en coördineren van een project. Dit omvat het opstellen van een projectplan, het toewijzen van resources aan het project, het opstellen van een tijdschema en het monitoren van de voortgang van het project. Andere taken van een projectmanager zijn onder meer:

Het definiëren van het projectdoel en het vaststellen van de scope

Een van de eerste taken van een projectmanager is het definiëren van het projectdoel en het vaststellen van de scope. Dit omvat het bepalen van wat het project wel en niet zal omvatten. Hierbij wordt logischerwijs ook een planning opgesteld.

Het beheren van het projectbudget

Een projectmanager is verantwoordelijk voor het beheren van het projectbudget en het zorgen voor efficiënt gebruik van middelen. Niet alleen voorafgaand aan de start van het project, maar ook tijdens het proces ben jij verantwoordelijk dat er niet te veel wordt uitgegeven.

Het communiceren met belanghebbenden

Belanghebbenden binnen en buiten de organisatie moeten worden gecontacteerd. Het contact bestaat uit het rapporteren van de voortgang van het project en het oplossen van problemen die zich voordoen. Mocht je niet tevreden zijn met het eindproduct, dan moet jij daar iets mee doen. Jij bent overigens de eindverantwoordelijke van het hele project.

Het managen van risico’s

Natuurlijk zal je risico’s identificeren en, nog belangrijker, managen die zich tijdens het project kunnen voordoen.

Het leiden van het projectteam

Een projectmanager leidt het projectteam en zorgt ervoor dat alle teamleden de juiste taken hebben. Bovendien is het de bedoeling dat de taken op tijd worden uitgevoerd. Verder moet een projectmanager in staat zijn om conflicten binnen het team op te lossen en ervoor te zorgen dat iedereen gemotiveerd blijft om het project succesvol af te ronden. Je bent een echt mensenmens.

Salaris

Dat de meeste projectmanagers rond de €4500 bruto per maand verdienen, betekent niet dat jij dat ook gelijk zal krijgen. Het salaris van mensen met dezelfde baan kan namelijk variëren. Een van de belangrijkste redenen is ervaring en kennis. Mensen met meer ervaring en expertise in hun vakgebied worden beter betaald dan nieuwkomers.

Een andere factor kan de locatie van de baan zijn, aangezien het loonniveau kan verschillen tussen verschillende steden en regio’s. Eveneens kan de grootte en de sector van het bedrijf van invloed zijn op het salaris. Al helemaal bij een baan als projectmanager, dat op zich zelf staand al in verschillende sectoren voorkomt. Tot slot wordt het salaris beïnvloed door onderhandelingsvaardigheden van de persoon zelf. Dan spreken we met name over de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Vaardigheden

Een aantal vaardigheden zijn veelal terug te zien bij projectmanagers. We zetten ze hier voor je op een rijtje:

  • Communicatief sterk
  • Leidinggeven
  • Goed in plannen
  • Doorzetter
  • Stressbestendig
  • Pro actief
  • Denken in oplossingen

Mocht je jezelf hier veel in herkennen, dan is misschien een baan als projectmanager iets voor jou.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een uitdagende baan, dan is het worden van een projectmanager een interessante optie. Een goede projectmanager is in staat om meerdere taken tegelijk uit te voeren en goed te kunnen plannen en organiseren. Ook is het belangrijk om goed te kunnen communiceren, zowel met teamleden als met andere belanghebbenden binnen de organisatie. Met de juiste opleiding en vaardigheden kun je een succesvolle carrière opbouwen als projectmanager.

Laatste artikelen in: Blog