Smoesjes om niet te hoeven werken

alone bed bedroom blur
Photo by Pixabay on Pexels.com

Heb je ooit een dag gehad waarop je gewoon geen zin had om te werken? Wij ook. Sterker nog, we hebben allemaal wel eens van die dagen. Soms voelen de verplichtingen en verantwoordelijkheden veel te overweldigend aan. Je moet vroeg opstaan, je sociale kwartiertje bij de koffiemachine is ook iets dat bij de routine hoort en al die vergaderingen zijn ontzettend vermoeiend. En omdat je al bijna geen vakantiedagen hebt, kan het vast geen kwaad als je een keertje thuisblijft (toch?). Alleen, wat zeg je dan tegen je baas?

Maak je geen zorgen, we hebben je gedekt! In dit artikel delen we 15 creatieve smoesjes om niet te hoeven werken. Van de klassiekers tot de meest originele, hier zijn een paar ideeën om die werkdag even te ontlopen. Let op: we willen het niet per se aanmoedigen om te liegen. We zien liever gewoon dat je eerlijk bent, wel naar het werk gaat, maar gewoon aangeeft dat het vandaag wat minder soepel verloopt.

De klassiekers

We beginnen met een aantal klassiekers, want ook deze doen het nog steeds fantastisch.

#1 Onverwachte buikpijn

Laten we eerlijk zijn, wie kan een goede oude buikpijn betwisten? Niemand wil je zien lijden en dit excuus is zo algemeen dat niemand er vragen over zal stellen. Al helemaal niet als je het verhaal wat aandikt met een dramatisch verhaal over toiletbezoekjes om de vijf minuten

#2 Vergeten wekker

Een wekker vergeten is een prima reden om te laat te komen of zelfs een dagje vrij te nemen. Blame it on de technologie! Al moeten we wel eerlijk zeggen dat helemaal niet komen wellicht wat overdreven is en er niet doorkomt bij je baas.

#3 Noodsituatie familie

Familie gaat altijd voor, toch? Of je nu een denkbeeldige noodsituatie hebt of gewoon een rustige dag met je gezin wilt doorbrengen, dit excuus doet het altijd goed. Vertel wel even wat dan die noodsituatie in, om de geloofwaardigheid te versterken. Bijvoorbeeld: mijn kind is ineens ziek geworden, mijn vrouw is gevallen en kan niet meer lopen, etc.

De originele uitvluchten

Je kan maar beter iets origineels verzinnen, dan dat je altijd met hetzelfde aan komt.

#4 Huisdier problemen

Je harige vrienden kunnen altijd dienen als een perfecte uitvlucht. Of het nu gaat om een denkbeeldige dierenartsafspraak of een pluizige crisis, niemand kan weerstaan aan een huisdier in nood. Maar, een baas kan hier best wel ‘bewijs’ om vragen en als jij het niet kan aantonen, dan heb je wel wat uit te leggen.

#5 Struikel calamiteit

Stel je voor: je stapt uit bed en struikelt over een taart die op mysterieuze wijze in je gang is beland. Een beetje slagroom op je gezicht en je hebt een perfecte reden om je werkdag over te slaan. De taart in het verhaal kan je natuurlijk ook vervangen door een rondslingerende schoen, een been van je zoon of dochter die in zijn dwarse periode zit of iets dergelijks.

#6 Feestdag

Van de sekte die jij aanhangt, is het vandaag een feestdag. En gezien jij werkt op een inclusief kantoor, krijg je gewoon vrij voor de feestdagen die jij viert. Maak het een scientology feestdag, om maar een voorbeeld te noemen (al denken we niet dat je heel gelukkig wordt van die sekte).

De gedurfde strategieën

Als je het niet probeert, weet je ook niet of het werkt, toch?

#7 Universele pechdag

Sommige dagen zijn gewoon vervloekt, toch? Waarom zou je jezelf dwingen om te werken op een dag die duidelijk tegen je is?

#8 Ongeluk

Oh nee! Je bent in een auto-ongeluk beland. Hoewel jij en je auto er met geen schrammetje vanaf zijn gekomen, ben je toch betrokken geraakt. Verzekeringspapieren, poeh, het duurt nog wel even tot jij op kantoor bent.

#9 Technologische meltdown

Stel je voor dat al je technologie op magische wijze crasht – je telefoon, je computer, alles. Geen kans om te werken in deze digitale chaos! Al helemaal niet omdat jij constant moet bellen en je hele werk digitaal is.

De ultieme ontsnappingen

Eerlijkheid duurt het langst, maar levert het je vaak de beste remedies op.

#10 Gewoon eerlijk zijn

Soms is de waarheid de beste optie. Zeg gewoon dat je een pauze nodig hebt en een dag vrij neemt om je batterijen op te laden. Misschien krijg je je baas wel zo ver dat deze vrije dag niet van jouw vakantiedagen wordt afgetrokken.

#11 Verloren inspiratie

Iedereen begrijpt dat creativiteit soms een duwtje nodig heeft. Vertel je baas dat je inspiratie moet opdoen. Wellicht mag je even een rondje lopen, wordt je op een ander, uitdagender project gezet of krijg je even de tijd om jezelf op te laden (gratis en voor niets)

#12 Het was laat gisteren

De avond ervoor was erg gezellig en dat erg gezellig uitte zich in dit geval ook in een hele hoop alcohol. Sinds je geen twintiger meer bent, is de kater de volgende ochtend ondraaglijk. Werken? Ho, maar! Je stuurt een eerlijk berichtje naar je baas en hij verwacht je vandaag niet meer op kantoor, mits dit natuurlijk niet nog een keer voorvalt.

De ik-doe-er-niet-eens-meer-moeite-voor

#13 Autosleutels

Tja, je vrouw kon ook niet weten dat jij de autosleutels nodig had omdat je vandaag naar je werk moest. Ook al is zij met het ov, ze vond het toch handig om de autosleutels mee te nemen. Expres. Goede smoes? Nee, vinden wij het ook niet.

#14 Gebroken been

Je hebt je been gebroken. Maar twee dagen later verschijn je weer op kantoor, zonder gips en met de fiets. Als dat geen wenkbrauwen doet optrekken bij zowel collega’s als je werkgever, dan weten wij het ook niet meer.

#15 Kind opkomst

Hoewel je al 16 jaar getrouwd bent met de liefste vrouw, heb je toch ineens van een ander gehoord dat jij haar hebt bezwangerd. Dat je echt bent vreemdgegaan is natuurlijk niet waar, laat staan van dat kind. Het komt dan ook niet heel geloofwaardig over en indien dat wel het geval is, vindt iedereen je een l..

Goed, we zouden zeggen, kies een smoesje uit, probeer onder je werk uit te komen en geniet van je vrije dag. Maar, als je wordt betrapt op een ongeloofwaardige leugen, dan is de enige met schuld jijzelf, niet wij.

Laatste artikelen in: Blog