Welke veiligheidskleding heb je nodig tijdens het klussen?

photo of people wearing boots

Het is gewoon heel belangrijk om jezelf te beschermen als je allerlei klussen in en rondom het huis doet. Werk je met gereedschap, gevaarlijke stoffen, buiten in slecht weer, op een gladde vloer? Dan moet je echt de juiste veiligheidskleding dragen. We willen niet al te belerend overkomen, maar als je serieus aan het klussen bent, moet je je veiligheid ook serieus nemen. Wat heb je dan allemaal nodig aan veiligheidskleding bij de meest voorkomende klusjes? Lees er hier meer over!

Kleding

Een degelijke werkbroek en een hemd of jack met lange mouwen zijn meestal prima voor de meeste klussen. Toch kan het een goed idee zijn om een duurzame en professionele overall te halen, vooral als je regelmatig aan het klussen bent. Werkkleding moet je goed kunnen beschermen, maar het moet vooral ook comfortabel zitten. Dat betekent niet te strak en niet te los om ongelukken te voorkomen. Stel je maar eens voor dat je met een elektrische kettingzaag werkt en er een loshangend stuk van je mouwen in komt te zitten. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Er zijn ook manchetten met elastiek die je kunt dragen om je polsen goed af te sluiten. Werkbroeken met veel zakken die je kunt sluiten met klittenband zijn ook erg handig. Zo heb je al je gereedschap bij de hand!

Veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen zijn vooral handig als je klusjes doet waarbij scherpe en zware voorwerpen op de grond kunnen vallen. Met de stalen neus ben jij beschermd tegen verwondingen die kunnen ontstaan als er iets op je voeten valt. Daarnaast bieden dames werkschoenen extra grip, waardoor je minder snel zal uitglijden. Dit is vooral handig als je op ladders werkt of bezig bent met het dak. Werkschoenen met stalen neus zijn gewoon een must-have.

Gehoorbescherming

Klussen in een lawaaiige omgeving kan niet alleen hinderlijk zijn, maar het kan ook je gehoor beschadigen. Schade ontstaat meestal wanneer het geluid boven de 80-90 decibel ligt. Volgens de wet moet je gehoorbescherming dragen wanneer je machines gebruikt die zulke geluidsniveaus produceren. Draag dus gewoon gehoorbeschermers als je aan het klussen bent met lawaaierig gereedschap. Er zijn verschillende opties, zoals oorkappen en oordopjes. 

Veiligheidshelm en bril

Tot slot is het verstandig om je hoofd en vooral je ogen te beschermen. Soms kan een pet voldoende zijn om zowel je hoofd als ogen te beschermen, maar wanneer je bescherming nodig hebt tegen zonlicht, stof en vuil is het slim om een veiligheidsbril te dragen. Dit kun je bijvoorbeeld doenb bi lasklussen, boren en zagen. Ben je aan het renoveren of verbouwen en kan er puin naar beneden vallen? Draag dan een stevige helm om letsel te voorkomen. Je hebt echt de nodige veiligheidskleding nodig om jezelf te beschermen, welke klussen je ook doet!

Laatste artikelen in: Blog