Wikkelhouse: prijs en meer over de tiny houses van karton

Tiny houses zijn een steeds populairder wordend fenomeen in de huizenbouw. Ze zijn klein, efficiënt en duurzaam, en bieden vaak oplossingen voor mensen die op zoek zijn naar een eenvoudiger levensstijl. Een nieuwe ontwikkeling in de wereld van tiny houses is de wikkelhouse: een huis gemaakt van karton. In deze blogpost zullen we een kijkje nemen in de wereld van wikkelhouses en hun vele voor- en nadelen.

Wat is een wikkelhouse?

Een wikkelhouse is een tiny house dat is gebouwd met behulp van kartonnen buizen. De buizen worden opgerold en in elkaar gevouwen om een stevige structuur te vormen die vervolgens wordt bekleed met een waterdichte en brandvertragende coating. Deze coating maakt het huis bestand tegen weersinvloeden en brand.

Voordelen van een wikkelhouse

Er zijn veel voordelen aan het bouwen van een wikkelhouse. Hieronder zullen we er een aantal bespreken:

 • Duurzaamheid: karton is een hernieuwbare grondstof die gemakkelijk te recycleren is. Bovendien is het gebruik van karton een efficiënte manier om energie te besparen tijdens het bouwproces.
 • Lage kosten: doordat karton een relatief goedkope grondstof is, zijn wikkelhouses vaak goedkoper om te bouwen dan traditionele houten huizen.
 • Licht gewicht: karton is een licht materiaal waardoor het huis ook lichter van gewicht is. Dit maakt het gemakkelijker om te verplaatsen en vermindert de belasting op de fundering.
 • Snelle bouwtijd: doordat de buizen al voorgevormd zijn, kan een wikkelhouse sneller gebouwd worden dan een traditioneel huis.
 • Aangepast aan uw wensen: doordat elk wikkelhouse op maat gemaakt kan worden, is het een flexibel bouwsysteem dat aangepast kan worden aan de wensen van de eigenaar.

Nadelen van een wikkelhouse

Hoewel er veel voordelen zijn aan het bouwen van een wikkelhouse, zijn er ook enkele nadelen. Hieronder zullen we er een aantal bespreken:

 • Duurder dan traditionele bouwmaterialen: Wikkelhuizen zijn vaak duurder om te bouwen dan traditionele huizen vanwege de specifieke materialen en technieken die nodig zijn.
 • Beperkte ontwerpmogelijkheden: Omdat een wikkelhuis wordt gebouwd rond een bestaande structuur, zijn er beperkte ontwerpmogelijkheden.
 • Minder energie-efficiënt: Hoewel wikkelhuizen zijn ontworpen om energie-efficiënt te zijn, zijn ze niet zo energie-efficiënt als ‘normale’ huizen.
 • Onderhoud: Omdat het omhullingsmateriaal van een wikkelhuis is aangebracht op een bestaande structuur, kan het onderhoud van deze structuur zorgen voor problemen.
 • Brandveiligheid: Brandveiligheid is een belangrijk aspect bij de bouw van een huis, en er zijn bezorgdheden over de brandveiligheid van wikkelhuizen vanwege het gebruik van brandbare materialen.

Wat is de prijs van een Wikkelhouse?

De prijs van een wikkelhuis kan sterk variëren afhankelijk van de grootte, locatie, en specificaties van het huis. Er zijn echter een aantal factoren die de prijs van een wikkelhuis beïnvloeden:

 1. Grootte: De grootte van het huis is een belangrijke factor in de prijs. Hoe groter het huis, hoe hoger de prijs.
 2. Specifieke materialen en technieken: De prijs van een wikkelhuis kan variëren afhankelijk van de specifieke materialen en technieken die worden gebruikt, zoals het soort isolatie, dakbedekking en houtwerk.
 3. Locatie: De locatie van een wikkelhuis kan de prijs beïnvloeden, vooral als er speciale vergunningen of bouwvoorschriften van toepassing zijn.

In Nederland zou de prijs van een wikkelhuis kunnen variëren van ongeveer €30.000 tot €100.000 kosten, maar dit is een ruwe schatting en kan afwijken van de werkelijkheid.

Het is belangrijk om te onthouden dat de kosten van een wikkelhuis niet alleen beperkt zijn tot de aankoopprijs, maar ook de kosten voor onderhoud, verzekeringen, en eventuele verbeteringen die in de toekomst nodig zijn.

Hoe lang blijft een Wikkelhouse goed?

Hoe lang een wikkelhuis goed blijft, hangt af van een aantal factoren, zoals de kwaliteit van de materialen en de technieken die zijn gebruikt bij de bouw, en het onderhoud dat het huis heeft gehad.

De huidige technieken die gebruikt worden voor het wikkelen van een huis, gebruiken meestal kwalitatief hoogwaardige materialen, zoals polystyreen of polyurethaan, die zijn ontworpen om een lange levensduur te hebben. Deze materialen zijn vaak bestand tegen de elementen en hebben een goede isolatie-eigenschappen.

Het onderhoud van een wikkelhuis is ook van groot belang voor de levensduur van het huis. Regelmatig onderhoud, zoals het vervangen van beschadigde of versleten materialen, en het herstellen van eventuele lekkages, kan helpen om de levensduur van het huis te verlengen.

Als een wikkelhuis goed onderhouden wordt, kan het meerdere decennia meegaan. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat net als bij elk huis, er altijd onderhoud zal zijn en vervanging van bepaalde onderdelen zal zijn.

Laatste artikelen in: Blog