Zo frituur je zonder frituurpan

Ietwat dubbelzinnig, maar volstaat wel aan waar dit artikel over gaat. Namelijk, het frituren in een pan op het vuur. We vertellen je over de werkwijze, voordelen en nog veel meer.

We zullen dus ingaan op het frituren in een pan. Er zijn verschillende redenen waarom mensen hiervoor kiezen. Sommigen willen geen reguliere frituurpan aanschaffen vanwege de prijs, anderen juist niet omdat ze het maar nauwelijks gebruiken. Waarom je keuze er ook op is gevallen, je zal hier in ieder geval alle informatie vinden, die je nodigt hebt. We beginnen bij de basisbenodigdheden.

Benodigdheden

Met frituren in een pan bereid je op een snelle en gemakkelijke manier heerlijke knapperige snacks en maaltijden Of je nu zin hebt in frietjes, kipnuggets of tempura groenten, frituren in een pan kan het allemaal. Om het bruine fruit te creëeren heb je verschillende dingen nodig, namelijk:

 • Een diepe pan of een frituurpan: Een pan met hoge wanden is ideaal voor frituren omdat het spatten voorkomt. Zorg ervoor dat de pan groot genoeg is om het voedsel in te kunnen frituren. De pan is bij voorkeur gemaakt van een materiaal dat hittebestendig is, zoals roestvrij staal, gietijzer of geanodiseerd aluminium.
 • Olie: Het type olie dat je gebruikt is belangrijk, omdat het de smaak en de textuur van de snacks beïnvloedt. Kies voor een olie met een hoog rookpunt, zoals arachideolie, zonnebloemolie of gewoon het reguliere frituurvet.
 • Frituur thermometer: Controleer regelmatig de temperatuur van het vet. Een te lage temperatuur kan leiden tot vet voedsel en een te hoge temperatuur tot verbranding. Beide wil je logischerwijs vermijden. Afhankelijk van de snacks, wil je zorgen dat de temperatuur op ongeveer 170°C à 180°C ligt.
 • Keukengerei: Gebruik een tang of een schuimspaan om het voedsel uit de pan te halen en een metalen spatel om het voedsel om te draaien tijdens het frituren.

Met deze basis zit je voorlopig wel goed!

Stap voor stap handleiding

Nu je de benodigdheden hebt verzameld, is het tijd om te beginnen met het frituren. Hieronder volgt een stap-voor-stap handleiding:

Stap 1:
Giet genoeg olie in de pan om de snacks volledig onder te dompelen. Houd er rekening mee dat het voedsel tijdens het frituren iets zal uitzetten, dus zorg voor voldoende ruimte in de pan. Over het algemeen heeft patat meer ruimte nodig dan snacks om te garen.

Stap 2:
Verwarm de olie op middelhoog vuur tot de gewenste temperatuur. Gebruik een frituur thermometer om de temperatuur te meten en zorg ervoor dat de olie niet te heet wordt. Reik naar ongeveer 180°C

Stap 3:
Voeg de snacks voorzichtig toe aan de hete olie met behulp van een tang of schuimspaan. Voeg niet te veel snacks tegelijk toe, want dit kan de temperatuur van de olie doen dalen en ervoor zorgen dat het voedsel niet gelijkmatig wordt gebakken.

Stap 4:
Draai de snacks om na enkele minuten. Je zal zien dat een frikandel dit vanzelf doet, een kaassouflé heeft daarentegen wel hulp nodig. Patat dien je regelmatig door te schudden. Wanneer er een tijd voorbij is gegaan, haal je alles uit de pan. Eventueel kun je het in een vergiet met keukenpapier leggen om het uit te laten lekken. Overtollig vet wordt ‘verwijdert’.

Stap 5:
Herhaal stap 3 en 4 tot alles gefrituurd is. Zorg ervoor dat de olie tussen de batches door opnieuw op temperatuur komt.

De beste olie

Het type olie dat je gebruikt, is een belangrijk onderdeel van frituren in een pan. Kies voor een olie met een hoog rookpunt, zoals arachideolie en zonnebloemolie. Deze oliën hebben een neutrale smaak en kunnen hoge temperaturen weerstaan zonder te verbranden. Olijfolie en boter zijn minder geschikt voor frituren omdat ze een lager rookpunt hebben en kunnen verbranden. Zoals gezegd kan je ook altijd nog kiezen voor ‘normaal’ frituurvet.

Hoe houd je het veilig?

Maar natuurlijk komt het frituren niet zonder risico’s. Specifiek het frituren in een pan kan gevaarlijk zijn, als je niet voorzichtig bent. Hier volgen acht tips om het veilig te houden:

 1. Gebruik een diepe pan met hoge wanden om spatten te voorkomen.
 2. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van de frituurpan.
 3. Laat nooit de pan onbeheerd achter tijdens het frituren.
 4. Gebruik een frituur thermometer om de temperatuur van de olie te meten. Je wilt verbrandingsgevaar vermijden.
 5. Dep voedsel droog voordat je het in de olie dompelt om spatten te voorkomen. Hiervan is met name sprake als je bevroren snacks gebruikt.
 6. Voeg nooit water toe aan hete olie, dit kan leiden tot gevaarlijke spatten.
 7. Laat het vet eerst voldoende afkoelen, voordat je het uit de pan verwijdert.
 8. Gooi gebruikt vet op de juiste manier weg. Niet door de gootsteen of het toilet, maar lever het in bij een speciaal afvalpunt.

Serveertips

Frituren in een pan is een geweldige manier om snel en gemakkelijk heerlijk eten te bereiden. Hier zijn enkele suggesties voor gerechten die je kunt bereiden. Zo maak je van dit makkelijke gerecht toch nog een culinair hoogstandje. Of althans, opmaak van eten doet veel. Een sausje in een los bakje staat luxer dan een klodder saus over de friet heen. In ieder geval, hier de suggesties:

 1. Frietjes: (of is het nou patat?) serveer ze met ketchup, mayonaise of curry. Vergeet niet een snackje uit te kiezen.
 2. Kipnuggets: Serveer ze met honingmosterdsaus, barbecuesaus of een andere saus naar keuze.
 3. Vis: (bijvoorbeeld kibbeling) serveer met een partje citroen, tartaarsaus of knoflooksaus.
 4. Tempura groenten: Serveer met sojasaus of een dipsaus naar keuze.
 5. Gehaktballen: Frituur ze en serveer met een tomatensaus en spaghetti.
 6. Uienringen: Serveer met een ranchdipsaus of barbecuesaus.

We hopen je met dit artikel goed te hebben geïnformeerd over het frituren in een pan. De belangrijkste boodschap is dat het vooral veilig moet gebeuren. En, niet geheel onbelangrijk, geniet van alles wat de frituurwereld te bieden heeft.

Laatste artikelen in: Handig & tips