Ik heb een defect product, wat zijn mijn rechten? 

black flat screen computer monitor

Als consument heb je recht op producten die functioneren zoals verwacht. Het kan echter voorkomen dat een product toch niet voldoet aan de verwachtingen. Denk hierbij aan verkeerde technologie of een gebrekkig apparaat zoals een schuurmachine

In dit artikel vertelt het bedrijf Eersterechtshulp je meer over de rechten die jij hebt en geeft het enkele tips over hoe je rechtshulp kan gebruiken. 

De garanties die je hebt als consument

Als consument ben je goed beschermd. Er zijn verschillende regels die ervoor zorgen dat jouw aankopen beschermd zijn en jouw garanties geven. Elk gekocht product moet voldoen aan de volgende dingen:

Het product moet deugdelijk zijn: Dit betekent dat het moet functioneren zoals beloofd is door de producent en verwacht wordt door de consument. 

Het product moet duurzaam zijn: Dit betekent dat het product een redelijke periode hoort te werken. Dit verschilt per product, maar elk product heeft een redelijke periode waarbinnen het moet functioneren. 

Herroepingsrecht: Je hebt als koper recht op bedenkingstijd, in deze periode kan de verkoop nog worden teruggedraaid. 

Als een product niet aan één van deze voorwaarden voldoet, heb jij als consument altijd het recht op compensatie. 

Dit kan je doen als een product defect is 

Indien een product niet aan de verwachtingen voldoet, kan je onderstaande stappen nemen:

  1. controleer de garantie. Bekijk welke voorwaarden er zijn gesteld en of je recht hebt op garantie. 
  2. Neem contact op met de verkoper. Meld het probleem bij de verkoper van het product en kijk of je samen tot een oplossing kan komen.
  3. Expert inschakelen. Wil de verkoper niet mee werken? Schakel dan een expert in om te bepalen of het defect onder de gestelde garantie valt.
  4. Juridische hulp inschakelen. Indien je inderdaad recht hebt op vergoeding of garantie en de verkoper je hier niet in tegemoet wil komen, kan je er voor kiezen om juridische hulp te zoeken.  

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het is daarom belangrijk om vooraf aan de aankoop al goed onderzoek te doen. 

Tips om de beste producten te kiezen

Om te voorkomen dat je in een vervelende situatie komt, is het belangrijk om eerst goed onderzoek te doen naar de producten die je koopt. Lees altijd reviews en bekijk wat andere kopers zeggen om te beoordelen of de verkoper en het product betrouwbaar is. Vergelijk daarnaast altijd meerdere verkopers om ervoor te zorgen dat je de beste aankoop doet. 

Er zijn veel webshops die namelijk schommelen met hun prijzen, het kan daarom vaak uit om een goede vergelijking te doen. Let er alleen wel op dat je niet te veel inlevert op kwaliteit door het goedkoopste product te kopen. Dit kan namelijk weer nadelige gevolgen hebben voor de betrouwbaarheid van het product. 

Hoe rechtshulp je kan helpen

Het is erg vervelend als je een product hebt gekocht en deze vervolgens niet naar behoren werkt. We hebben enkele tips gegeven die kunnen helpen bij het oplossen van defecte producten. Indien dit niet heeft geholpen kan je altijd overwegen om rechtshulp te zoeken via Eersterechtshulp. 

Dit lijkt misschien een grote stap, maar dat valt heel erg mee. Vele advocaten zijn snel te bereiken en makkelijk in de omgang. Door samen te kijken naar de situatie kan jij rust krijgen en laat je het probleem aan een expert over. 
Voor professionele ondersteuning staan er altijd verschillende specialisten voor je klaar. Ben jij op zoek naar een advocaat in Den Haag? Klik dan op de link en bekijk wat de opties voor jouw zaak zijn.

Laatste artikelen in: Blog

Het Gouden Tientje

Het Gouden Tientje, een van de meest iconische munten uit de Nederlandse geschiedenis, heeft een rijke