Tips en trucs voor een betere nachtrust

Slapen is iets wat we allemaal elke nacht doen, en toch is het een aspect van ons leven waar de meeste mensen te weinig aandacht aan besteden. Dat, terwijl een goede nachtrust onmisbaar is voor onze algehele gezondheid! Tijdens het slapen herstelt ons lichaam van de dag en worden onze herinneringen herhaald en geordend. Dit zijn waardevolle processen. In dit artikel delen we enkele tips voor een betere nachtrust en kijken we hoe de omgeving waarin je slaapt invloed kan hebben op de kwaliteit van je nachtrust.

Onderzoek je huidige slaapomgeving

Om je slaap te kunnen verbeteren, zul je eerst moeten onderzoeken hoe je slaap er op dit moment uitziet. Houd bijvoorbeeld van jezelf bij wat je doet in de paar uur voordat je in slaap valt, en hoe lang je in bed ligt zonder te slapen. Slaap je met een partner? Dan kan het bijna niet anders dan dat jullie ook elkaars slaapritme beïnvloeden. Pas als je een duidelijk zicht hebt op hoe je slaap er nu uitziet, dan kun je beginnen met de eerste vragen stellen. Word het bijvoorbeeld tijd om samen met je partner een ruimere boxspring te kopen? Of zit je eigenlijk te veel op je telefoon voordat je gaat slapen? Het kan allemaal bijdragen aan een verminderde nachtrust.

Ontwikkel een persoonlijk ritueel

Als je hebt geconstateerd dat je moeite hebt met in slaap vallen, dan kan het ontwerpen van een persoonlijk nachtritueel hierbij helpen. Door elke dag voor het slapen gaan hetzelfde te doen, bereid je zowel je lichaam als geest voor op het naar bed gaan. Hoe ziet zo’n ritueel er uit? Dat kun je helemaal zelf bepalen. Veel mensen nemen even de tijd om te mediteren, of hun gezicht goed te verzorgen. Anderen lezen voor het slapengaan een paar hoofdstukken uit een boek. Het doel is om zo ontspannen mogelijk te worden, zodat je makkelijker in slaap valt.

Creëer een fijne omgeving

Rituelen kunnen een goed hulpmiddel zijn, maar zullen geen nut hebben als er iets fundamenteel mis is met de omgeving waarin je slaapt. Sta er dus ook stil bij hoe het is voor jou om in je slaapkamer te liggen. Is het geluid om je heen zacht, of snurkt je partner eigenlijk te luid? Lig je goed, of steken er veren in je rug? Door de problemen duidelijk te identificeren, kun je ze bij de kern aanpakken. Je kunt bijvoorbeeld oordoppen aanschaffen, of een nieuw matras kopen. Als je een nacht goed hebt geslapen, zul je zien dat deze investeringen het waard zijn!

Let ook op je levensstijl

Onze slaap staat niet apart van de rest van ons leven: wat je overdag doet, heeft ‘s nachts invloed! Let dus bijvoorbeeld goed op wat je eet en drinkt voordat je gaat slapen. Zwaar voedsel of grote hoeveelheden alcohol kunnen je lichaam flink verstoren, waardoor het slapen moeilijker wordt.

Laatste artikelen in: Blog