Zó kan je omgaan met ontwenningsverschijnselen tijdens het afkicken

woman holding her face in dark room

Yes, you did it! Je hebt besloten om af te kicken van drugs! Wat goed en fijn dat je deze beslissing hebt genomen, want geloof ons, het is écht niet zo makkelijk en dus heel knap dat je het doet. Wellicht heb je gekozen voor een behandeling op locatie of volg je thuis een programma. In elk geval zal je in beide gevallen te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen, of te wel afkickverschijnselen.

In deze blog leggen we je graag het een en ander over de ontwenningsverschijnselen uit. Dit varieert van informatie die je vertelt over de verschillen tussen verschijnselen per drugssoort, tot het omgaan ervan. Nadat de periode van afkicken over is, zal je jezelf eeuwig dankbaar zijn. Zie deze blog als het laatste zetje in de rug dat je nodig hebt om door te gaan.

Waar komen de afkickverschijnselen vandaan?

Wanneer je lichaam gewend is geraakt aan een bepaalde stof, zoals drugs, en deze plotseling ontbreekt, reageert het lichaam met verschillende symptomen. Deze symptomen zullen variëren afhankelijk van de verslaving en kunnen zowel lichamelijk als mentaal zijn.

Over het algemeen wordt er bij drugs afkicken vaak gezegd om eerst fysiek af te kicken, waarna het mentale gedeelte volgt. Zolang je lichaam nog geen ‘reset’ heeft gehad, zal je je namelijk niet volledig kunnen richten op je mentale gezondheid.

Verschillende verschijnselen bij verschillende drugs

Hoe kan het eigenlijk zijn dat er verschillende ontwenningsverschijnselen bij verschillende drugs voorkomen?” Nou, eigenlijk komt door hun unieke invloed op je hersenen en lichaam. Een voorbeeld: opiaten zoals heroïne leiden met name tot fysieke afhankelijkheid en resulteren in afkicksymptomen zoals pijn en misselijkheid. Daarentegen staat bijvoorbeeld cocaïne, wat veel meer invloed heeft op het mentale. Dit veroorzaakt psychologische afhankelijkheid met symptomen zoals depressie en vermoeidheid. Afhankelijk van het soort drug, zal je dus verschillende afkickverschijnselen drugs ervaren.

Overigens zullen ook een aantal van de volgende punten invloed hebben op de ernst van de verschijnselen. Lees:

  • De duur van het gebruik
    Ben je net begonnen, dan is de kans mogelijk groter om snel van je verslaving af te komen. Bij een jarenlange verslaving zal de behandeling veel intensiever zijn.
  • De dosering
    Spreek je van één joint in het weekend of een joint per uur, om het maar wat overdreven aan te geven.
  • Jouw individuele lichaam
    Het gaat er niet zo zeer om dat de een beter lichaam voor drugs heeft dan de ander, maar wel in welke mate de drugs jouw lichaam al hebben aangetast, hoe resistent je lichaam er tegen is en hoe het op bepaalde drugs reageert.

Een aantal tips

De belangrijkste tip die we kunnen meegeven bij het omgaan met ontwenningsverschijnselen, is om professionele hulp te zoeken. Zij snappen wat er met je lichaam gebeurt en geven passende tips hoe je er mee om kan gaan. Verder kan je denken aan:

  • Vraag niet-verslaafden die dichtbij je staan om een bron van afleiding te creëren.
  • Stel realistische doelen op waarbij je, als dat voor jou werkt, kan werken met een soort beloningssysteem.
  • Verdiep je in alternatieve therapieën, mocht de ‘standaard’ niet voor je werken.
  • Identificeer triggers en ga in gesprek met een professional om te ontdekken hoe je die triggers kan vermijden.

Zo, we hopen dat je voor nu voldoende bent geïnformeerd. Schroom niet om iemand dichtbij of een professional om hulp te vragen. Het is super knap dat je hiermee bezig bent en uiteindelijk komt het echt wel goed!

Laatste artikelen in: Blog