Alles wat je wil weten over laminaat afwerken bij dorpel

brown wooden floor

Kijk aan, je hebt je twee rechterhanden gevonden. Of misschien niet, maar je bent hoe dan ook bezig met het leggen van laminaat. En tijdens het leggen van laminaat kom je ineens bij de dorpel aan. Tja, hoe ga je dát nu eigenlijk doen?

Gelukkig zijn wij de ergste niet en hebben we een team die jou maar al te graag van dit soort antwoorden voorziet. Lees alle informatie op je gemak door, probeer het eerst uit op een stukje waar je het nauwelijks komt en wordt er steeds vaardiger in. Wij hebben er alle vertrouwen in dat je dit tot een goed einde gaat brengen, nu jijzelf nog!

Wat is een dorpel eigenlijk?

Wellicht stond er in een gebruiksaanwijzing dat je moest opletten bij het afwerken van het laminaat bij een dorpel. Daarop kwamen er bij jou een aantal vraagtekens omhoog, want was is een dorpel eigenlijk? Voordat we verder gaan op de afwerking, zullen we daarom eerst even een beknopte omschrijving van dit gevaarte geven. Lees:

Een dorpel is eigenlijk een ander woord voor drempel in een kozijn, bijvoorbeeld een deurkozijn. Het helpt bij het creëren van een overgang tussen verschillende ruimtes. De functies van een dergelijk ding zijn:

  • Overgang
    In de slaapkamer ligt vloerbedekking, op de overloop laminaat. De dorpel zorgt ervoor dat er een overgang wordt gecreëerd tussen de twee verschillende vloeren. Het ziet er fraai uit en je ziet geen eventueel onafgewerkte ruimtes.
  • Doorlating
    Stoken doe je niet voor de buren, om het maar zo even te zeggen. Stoken doe je wél voor de plekken waar jij het graag warm wil hebben. Het zou onzin zijn om de tocht uit de gang naar de woonkamer te laten gaan of de warmte uit de woonkamer naar de gang te sturen. Een oplossing voor dat gat tussen de deur en vloer is een dorpel. Ook vocht en geluid blijft beter in een ruimte hangen.
  • Esthetiek
    Heb je een gelijkvloerse nieuwbouwwoning, dan is een dorpel waarschijnlijk niet nodig. Sterker nog, vanwege de ventilatiesystemen is er ruimte onder de deur nodig. Echter kan in andere huizen een dorpel wel iets esthetisch zijn.

Een dorpel is dus, om nog maar eens antwoord te geven op je vraag, een stukje hout/ kunststof/ steen/ metaal in een kozijn. Een soort drempeltje, een verhoginkje.

Laminaat afwerken bij de dorpel

Maar goed, je bent bezig met laminaat afwerken en komt bij plekken waar een dorpel al ligt of nog geplaatst zal worden. Afhankelijk van het type dorpel dat je hebt, zal de ene methode meer voorkeur hebben dan de andere. We zullen een aantal populaire opties met je bespreken.

#1 Overgangsprofielen

Er zijn speciale dorpel-overgangsprofielen beschikbaar die zijn ontworpen om de overgang wat meer ‘vloeiend’ te maken. Deze metalen of kunststof strips plaats je over de dorpel heen, waarna een overgang wordt gecreëerd. Deze profielen zijn verkrijgbaar in verschillende groottes, kleuren en soorten, dus voor ieder wat wils. Afhankelijk van het type profiel zal je deze moeten vastzetten met lijm, schroeven of pluggen.

Om er even een beeld bij te creëren: vak wordt er aan de rand van de trap ook een profiel gebruikt om het af te ronden. Dit bestaat dus ook voor de afwerking van dorpels.

#2 Kit

Als er slechts een kleine kier is tussen het laminaat en de dorpel, kun je deze dichten met een geschikte kit. Zorg ervoor dat je een kit gebruikt die geschikt is voor laminaatvloeren en dat je de instructies op de verpakking volgt voor het beste resultaat.

Let wel: laminaat wil nog weleens uitzetten. Snijd je het laminaat te strak af bij de dorpel en kit je het volledig dicht, dan is de kans groot dat het gaat kromtrekken/ bol staan. Bij een overgangsprofiel, kan je ruimte behouden tussen de dorpel en het laminaat. Weet in elk geval dat het in sommige opties het beter isom de dorpel te verwijderen en het laminaat gewoon door te trekken.

#3 Plinten

Als de ruimte tussen het laminaat en de dorpel niet te groot is, kun je ook plinten gebruiken om de overgang te bedekken. Dit geeft een nette afwerking en zorgt ervoor dat de randen van het laminaat beschermd zijn. Gebruik dan gelijk ook even dezelfde soort plint in de rest van de ruimte (bij de vloer en muur) en creëer gelijk een mooi geheel. Die plinten bij de dorpel monteer je overigens vaak met lijm of met spijkers.

Uitbesteden of niet?

Misschien twijfel je na het lezen van bovenstaande informatie of je het überhaupt zelf wel wil gaan proberen. De hele vloer leggen of de vloer leggen in de buurt van de dorpel. Met andere woorden, is het gewoon niet verstandige rom laminaat te laten leggen door een professional. Well, het hangt af van je ervaring, tijd en nauwkeurigheid. Een professional kan garant staan voor een foutloze installatie, maar brengt kosten met zich mee. Als je handig bent en de tijd hebt om het goed te doen, kun je het zelf doen en kosten besparen. Zorg in elk geval voor de juiste gereedschappen en volg nauwkeurig de instructies.

Als je toch nog twijfelt, is het raadzaam om een professional in te huren voor een foutloze installatie. Want, installeert hij het ook fout, dan is dat nog niet jouw probleem, maar zijn probleem, vanwege bepaalde garanties die je (als het goed is) hebt.

Conclusie

Het afwerken van laminaat bij een dorpel kan op verschillende methoden worden gedaan. Het belangrijkste is dat je de functionaliteit van een dorpel heroverweegt en vanuit daar een keuze maakt qua afwerking. Ben je geboren met twee linkerhanden, dan is het wellicht raadzaam om een professional in te huren. Het is immers niet voor niets dat zij er daadwerkelijk een training voor hebben gevolgd. Nou ja, je komt er vast wel uit!

Laatste artikelen in: Klussen