Dakonderhoud, deze klussen kun je zelf uitvoeren

moss on roof

Je dak goed onderhouden is belangrijk om het te beschermen tegen lekkages. Met goed dakonderhoud kun je dure reparaties voorkomen. In dit artikel kijken we naar onderhoud aan je dak dat je zelf kunt uitvoeren.

Dakgoten reinigen

Het schoonmaken van dakgoten is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je huis. Een schone dakgoot voorkomt verstoppingen en wateroverlast, wat kan leiden tot schade aan je dak en muren. Hier zijn stappen die je kunt volgen om je dakgoot schoon te maken.

Veiligheid voorop

Zorg ervoor dat je veiligheidsmaatregelen neemt voordat je begint. Gebruik bijvoorbeeld een ladder die stevig op de grond staat en laat iemand weten dat je de dakgoot gaat schoonmaken. Nog veiliger is een steiger. Je dakgoot moet je ongeveer twee keer per jaar reinigen, een keer in de herfst en een keer in de lente. Het kan daarom handig zijn om een steiger aan te schaffen. Dit kun je doen op Steigerdeals.

Welke benodigdheden heb je nodig?

Naast een ladder of een steiger van Euroscaffold heb je ook een emmer nodig, goede tuinhandschoenen, een schep of een troffel, een tuinslang met een spuitmond en een borstel met een lange steel.

Verwijder bladeren en vuil

Gebruik de schep of troffel om bladeren, takken en ander vuil uit de dakgoot te verwijderen. Begin bij de afvoer en werk naar de andere kant toe. Plaats het afval in de emmer, zodat je dit later gemakkelijk kunt weggooien.

Spoel de dakgoot uit

Spoel de dakgoot uit met behulp van de tuinslang met de spuitmond. Begin bij de kant van de afvoer en spoel richting de andere kant. Hiermee verwijder je kleine restjes en maak je de dakgoot schoon.

Controleer de afvoerpijp

Zorg ervoor dat de afvoerpijp niet verstopt is. Gebruik indien nodig een tuinslang om de pijp goed door te spoelen. Controleer ook of er geen nesten van vogels of insecten in de afvoer zitten. Controleer ook of alle bevestigingen van de dakgoot stevig vastzitten. Repareer of vervang eventuele losse beugels of schroeven. Gebruik een borstel met lange steel om de buitenkant van de dakgoot schoon te maken. Verwijder vuil en spinnenwebben om de dakgoot weer een nette look te geven.

Preventieve maatregelen

Om te voorkomen dat bladeren en ander vuil zich ophopen in de dakgoot en de regenpijp, kun je gaas- of roosteafdekkingen aanschaffen, hierdoor heb je gegearandeerd minder schoonmaakwerk.

Dakinspectie

Neem de tijd om je dak minstens twee keer per jaar te inspecteren, het beste kun je dit doen in het voorjaar en de herfst. Zoek naar scheuren, beschadigde dakbedekking zoals kapotte dakpannen of bitumen, en controleer de staat van de dakgoten en regenpijpen.

Controleer op lekkages

Binnen in je huis, controleer je het plafond op tekenen van waterlekken. Zelfs kleine waterlekken kunnen leiden tot grotere schade, dus repareer eventuele lekken gelijk. Controleer ook de zolder op vocht en schimmel.

Controleer de schoorsteen

Zorg ervoor dat de afdichting rond schoorstenen, dakramen en ventilatieopeningen in goede staat verkeert. Vervang beschadigde afdichtingen om te voorkomen dat er water binnenkomt. 

Overhangende takken

Takken die overhangen boven je dak kunnen schade veroorzaken aan de dakbedekking en zorgen voor de groei van mos en algen op het dak. Snoei bomen in de buurt van je huis en zorg ervoor dat de takken niet over je dak hangen om schade te voorkomen.

Mossen en algen

Als je merkt dat mossen of algen op je dak groeien, behandel ze dan met een mild reinigingsmiddel of een oplossing van water en azijn. Dit helpt om de groei te remmen en het mos te verwijderen, waardoor je dak er weer stralend uitziet.

Dakisolatie

Controleer of de dakisolatie in goede staat verkeert. Goede isolatie helpt niet alleen om je huis energiezuiniger te maken, maar het beschermt ook je dakstructuur tegen temperatuurverschillen.

Door regelmatig aandacht te besteden aan het onderhoud van je dak, kun je de levensduur ervan verlengen en onnodige reparatiekosten vermijden. Neem de tijd om je dak te inspecteren en eventuele problemen tijdig aan te pakken, waardoor je veel kosten en problemen kunt voorkomen.

Laatste artikelen in: Blog