Mijn dakpannen zijn afgewaaid: wat nu!?

Dakpannen zijn een essentieel onderdeel van vele daken, want ze bieden bescherming aan het huis. Hoewel dakpannen relatief duurzaam zijn en lang meegaan, kunnen ze toch beschadigd raken en soms zelfs van het dak af waaien. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals storm, slechte plaatsing of ouderdom

Maar goed, als het gebeurt, is het belangrijk om snel te handelen om verdere schade aan je woning te voorkomen. In deze blog gaan we in op de stappen die je kan nemen bij afgewaaide dakpannen. Met de verandering in de natuur als gevolg van de opwarming van de aarde, is de kans steeds groter dat er door extreme weersomstandigheden schade aan huis en haard voorkomt.

Schade aan dakbedekking

Misschien is het storm geweest en zijn dakpannen van je dak afgewaaid. Wacht niet te lang om actie te ondernemen, omdat zo schade kan ontstaan. Schade aan dakbedekking kan leiden tot lekkages, beschadigde muren en plafonds en andere problemen die de structuur van je woning aantasten.

Voordat je begint met reparaties, moet je eerst de omvang van de schade vaststelen en controleren of er ook dakpannen zijn afgewaaid, ook met het oog op verzekering, waar we het later over hebben. Het kan zijn dat er kleine scheurtjes in de omliggende dakpannen zitten en wil je daarom alle dakpannen vervangen om toekomstige problemen te voorkomen.

Zelf dakpannen vervangen

Als je besluit om zelf de dakpannen te vervangen, is het belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Draag bijvoorbeeld een veiligheidsharnas en een veiligheidshelm om letsel te voorkomen. Het vervangen van dakpannen is over het algemeen niet moeilijk, maar het kan wel tijdrovend zijn. Hieronder vindt je een stappenplan voor het vervangen van dakpannen:

  1. Verwijder de beschadigde dakpannen. Je bent met een lange ladder naar boven geklommen. Zorg ervoor dat je de dakpan erboven naar boven schuift. Als deze vastzit met een spijker of panhaken, dan maak je deze natuurlijk los.
  2. Maak het gebied rondom de beschadigde dakpannen goed schoon.
  3. Plaats nieuwe dakpannen op dezelfde manier als de oude pannen, mits de panlatten (waar ze opleggen), niet beschadigt zijn. Waak ervoor dat ze goed passen en dat er geen kieren tussen zitten.
  4. Bevestig de nieuwe dakpannen met spijkers of haakjes. Schuif hierna de dakpan die erboven ligt, weer op de juiste plaats.
  5. Controleer of de nieuwe dakpannen goed op hun plek zitten en of er geen beschadigde dakpannen meer zijn.

Een dakbedekker inhuren, hoe werkt dat?

Zonder ervaring van het vervangen van dakpannen, of bij te veel schade, kan je een dakbedekker inhuren. Er zijn in Nederland veel bedrijven die deze specialisten in dienst hebben. Kies het liefst voor een betrouwbare dakbedekker die ervaring heeft met het repareren van daken en die goede recensies heeft.

Voordat je een dakbedekker inhuurt, moet je een offerte aanvragen. Hierin staan de kosten van de reparatie en welke werkzaamheden er moeten worden uitgevoerd. Zo weet je precies waar je aan toe bent kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Een goede dakbedekker zal ook de tijd nemen om je te adviseren over welke dakbedekking het beste bij jouw woning past. Deze informatie is eveneens in de informatie over het huis, die je bij aankoop hebt gekregen.

Houd er rekening mee dat de dakbedekkers het in tijden van storm erg druk kunnen hebben! Wanneer jij schade hebt, hebben anderen dat waarschijnlijk ook.

Verzekeringen

Verzekeringen geven de zekerheid dat niet alle kosten bij schade of ongeval op je eigen schouders komen te liggen. Zo zijn er ook verzekeringen die bij afgewaaide dakpannen om de hoek komen kijken. Let er wel op dat je huis voldoet aan de eisen die de verzekering heeft gesteld. Heb jij er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de dakpannen niet verankerd zijn? Dan wordt het laten vergoeden een stuk moeilijker.

Inboedelverzekering

Als er dakpannen van jouw dak zijn afgewaaid en er schade is ontstaan aan je inboedel, dan is het mogelijk dat je hiervoor verzekerd bent. Een inboedelverzekering dekt namelijk schade aan spullen in huis, zoals meubels en apparatuur. Het is belangrijk om direct contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij als er schade is ontstaan en foto’s van de schade te maken. Zij zullen je vertellen wat je moet doen om de schade te laten vergoeden.

Pas bij windkracht 7 of hoger, zal de verzekering stormschade vergoeden. Even uitgelegd: stel er is storm en je dakpannen waaien van je dak af. Omdat het regent, sijpelt het water naar binnen, wat er toe heeft geleid dat het behang aan de muur is beschadigt. Pas dan zal de verzekering je waarschijnlijk helpen.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering is een verzekering die schade van dingen aan jouw huis, de opstal, dekt. Voorbeelden hiervan zijn de muren en regenpijp, maar ook dakpannen. Als je niet zeker weet of je hiervoor verzekerd bent, moet je de polisvoorwaarden raadplegen. Ook hierbij geldt dat je direct contact moet opnemen met je verzekeringsmaatschappij als er schade is ontstaan. Daarnaast geldt dezelfde regel van een windkracht 7 of hoger, wanneer de schade is ontstaan door het afwaaien van de dakpannen.

Conclusie

Schade aan dakbedekking kan leiden tot grote problemen. Het is daarom goed om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Je kan zelf de dakpannen vervangen of laat het werk uit handen geven, nadat je een dakbedekker in hebt gehuurd.

Bij elke keer wanneer schade optreedt: controleer of je verzekerd bent tegen eventuele schade aan de inboedel of aan de opstal van het huis. Door snel te handelen en en de juiste stappen te nemen, kunt je verdere schade voorkomen en je woning weer veilig maken. Want hoe vervelend is het wanneer je fijne plekje langzaam verandert in een plek waar je zo gauw mogelijk van weg wilt komen.

Laatste artikelen in: Blog