Het laminaat afwerken bij de dorpel – hoe doe je dat?

Kies je voor laminaat in huis dan wil je natuurlijk wel voorzien zijn van een nette afwerking. Hoewel het over het algemeen niet al te lastig is om de vloer te leggen is er één stukje wat wel weer problemen oplevert voor veel mensen. We hebben het natuurlijk over het stukje bij de dorpel. Ben jij al een lange tijd op zoek naar info over het afwerken van dit plekje dan kan je jouw zoektocht wel staken. Om het zo makkelijk mogelijk te maken vind je in dit artikel namelijk alle handige tips en tricks terug die jij kunt gebruiken voor het leggen van de vloer. Met behulp van deze tips wordt het leggen van de vloer rondom de dorpel echt een fluitje van een cent!

Het belang van de dorpel

Veel mensen hebben eigenlijk geen idee wat de dorpel, laat staan wat de precieze functie hiervan is. Mocht je het nog niet weten: een dorpel is het horizontale oppervlak onderaan een deuropening of raamopening. Je kunt een dorpel het beste zien als een overgang tussen verschillende soorten vloeroppervlakken in huis. Dit is dan ook gelijk de reden dat dit een plek is waar je voldoende aandacht aan moet besteden als je wilt zorgen voor een nette afwerking. Doe je dit niet dan is de kans groot dat het al snel erg onoverzichtelijk oogt en dat het allesbehalve professioneel is.

Hoe moet je de dorpel afwerken?

Goed, het is dus erg belangrijk om het gebied rondom de dorpel mooi af te werken als je wilt zorgen voor een strak resultaat bij jou in huis. Om het laminaat op dit stuk te leggen is het van cruciaal belang om een aantal verschillende stappen te doorlopen. Hieronder vind je stap voor stap terug wat jij moet doen om aan de slag te gaan:

Bereid de vloer voor

Voordat je zomaar aan de slag gaat om het laminaat te leggen moet je er goed voor zorgen dat de ondervloer schoon, vlak en volledig leeg is. Gebruik een egalisatiemiddel als dit nodig is of voer de nodige reparaties uit om een gladde ondergrond voor het laminaat te creëren. Dit is echt een cruciale stap voor het leggen van een strakke vloer.

Meet en snij alles goed af

Meet de breedte en hoogte van de dorpel nauwkeurig af voor je begint met het leggen. Gebruik een verstekzaag of een handzaag om de laminaatplanken op maat te zagen. Houd rekening met de door de fabrikant aanbevolen uitzettingsvoeg, dit wil namelijk nog wel eens van merk tot merk verschillen.

Leg het laminaat

Begin met het leggen van de laminaatvloer vanaf de aangrenzende kamer tot aan de dorpel. Volg de instructies die je op de verpakking zit om alles goed te leggen. Over het algemeen zullen de planken in elkaar grijpen en hoeft het niet zoveel moeite te passen. Zorg wel altijd voor een goede aansluiting en laat de aanbevolen uitzettingsvoeg langs de muren.

Pak de dorpel aan

Meet en markeer zorgvuldig het gebied waar het laminaat de dorpel moet raken. Gebruik een beugelzaag of een decoupeerzaag om nauwkeurige zaagsneden te maken. Dit zorgt ervoor dat het laminaat netjes rond de dorpel past. Voor een strakke overgang kun je er altijd voor kiezen om een overgangsstrip of een lijst te gebruiken om de ruimte tussen het laminaat en de dorpel te bedekken. Kies wel altijd een stijl die bij je vloer past en installeer deze ook weer op de juiste manier.

Door deze stappen te volgen is het leggen van laminaat rondom de dorpel echt niet lastig als je zou denken. Wel raden wij je aan om de tijd te nemen tijdens het klussen. Ga je gehaast te werk dan is de kans groot dat je ergens een foutje maakt. Maak je ergens één klein foutje dan is de kans aanwezig dat je alles overnieuw moet doen. Neem daarom de tijd en leg het gelijk goed, scheelt je gelijk een hoop tijd en moeite.

Zelf doen of iemand inhuren?

Een van de vragen die we ontzettend vaak voorbij zien komen is of het handig is om het zelf te doen of dat je toch beter iemand kunt inschakelen voor de klus. Over het algemeen is het afwerken van het laminaat rondom de dorpel iets wat je prima zelf kan doen, mits je een beetje ervaring hebt op het gebied van klussen natuurlijk. Het vereist precisie, geduld en aandacht maar het is niet zo dat je super veel kennis of expertise hoeft te hebben. Als je ervaring hebt met laminaat en je weet hoe je moet werken met gereedschap dan is doe-het-zelven een prima optie om voor te kiezen.

Als u echter voor het eerst een grote klus aanpakt in huis of als je het toch wat eng vindt om aan de haal te gaan met de vloer dan kan het inhuren van een professional juist een verstandige keuze zijn voor jou. Deze experts weten precies wat ze moeten zorgen voor een strak resultaat. Zij kunnen je dan ook echt heel wat kopzorgen besparen als je je hier snel druk over maakt. Het spreekt voor zich dat je hier wel gelijk een stuk meer geld voor kwijt bent. Hoeveel dit is hangt af van de grootte en complexiteit van de klus voor bij jou in huis.

Begin vandaag nog met klussen

Met deze handige informatie en tips en tricks in het achterhoofd weet je zeker dat je alles hebt wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met het afwerken van het laminaat bij de dorpel voor jouw vloer. Vergeet niet om uw tijd te nemen, alles nauwkeurig te meten en prioriteit te geven aan detail voor een naadloos resultaat. Voor je het weet heb je een vloer in huis willen die volledig egaal oogt en die iedere keer weer zorgt voor een lach op je gezicht. Draait het hier niet allemaal om bij het verbouwen?

Laatste artikelen in: Handig & tips